Zakaj bi se morali otroci v šoli več premikati?

6. septembra, 2019

Raziskave kažejo, da fizična aktivnost nesporno izboljšuje kognitivne sposobnosti, umirja vedenjske izpade, manjša tesnobo in stres. Zato je izjemno pomembno, da se otroci v šoli čim več fizično premikajo.

To se sliši ravno v nasprotju z enim prvih šolskih pravil: ”Sedi pri miru!” Ker vedno več strokovnjakov poudarja, da s premikanjem ni nič narobe, vedno več učiteljev temu počasi sledi. Čeprav je v šolski kurikulum težko spraviti vse, kar se zahteva in še več fizične aktivnosti, strokovnjaki priporočajo prav to. Fizična aktivnost namreč otrokom samo  koristi, saj močno stimulira možgane.

Tako ‘fizični premori’ med učenjem matematike ali slovenščite le to samo izboljšajo, saj so možgani bolje pripravljeni na učenje in dojemanje. ”Ko se premikamo, stimuliramo vse živčne celice, ki so pomembne za razmišljanje in na ta način jih pripravimo na učenje,” pravi dr. John Ratey, harvardski profesor psihiatrije.

Ena zadnjih študij je pokazala, da so otroci, ki so med samim šolskim časom bolj aktivni, bolj uspešni pri matematiki in pri branju. Prav tako se je pri učencih, ki so bili deležni več fizične aktivnosti med poukom, močno izboljšalo vedenje.

Vir: CNN

(Visited 11 times, 1 visits today)