Začela se je akcija za varnost motoristov

30. marca, 2017
Vir: AVP

V ponedeljek se je pod vodstvom Agencije za varnost prometa in v sodelovanju s Policijo ter Direkcijo RS za infrastrukturo začela nacionalna akcija namenjena večji varnosti motoristov. Namen akcije je opozoriti motoriste na pomen ustrezne priprave ob začetku motoristične sezone, uporabe zaščitne opreme in na pasti, ki so na cestah, ter tudi voznike avtomobilov na prisotnost motoristov na cestah.

»Ne prehitevaj življenja. Motorist za vedno!«

Nesreče motoristov se najpogosteje zgodijo ob koncih tedna, v popoldanskem času, kar je predvsem povezano z življenjskim stilom ter odnosom do motornih koles – vožnja z motornim kolesom je namreč prej hobi kot nuja. Najpogosteje so v prometnih nesrečah udeleženi vozniki športnih motorjev.

Letošnje preventivne aktivnosti povezuje slogan »Ne prehitevaj življenja. Motorist za vedno!«. Agencija za varnost prometa želi pred glavno motoristično sezono, ki se je zaradi lepega vremena letos začela že zgodaj, opozoriti tako voznike motoriste, kot vse ostale udeležence v prometu na strpno in preudarno vožnjo, ter na dodatno previdnost na cesti. Motoriste poziva k uporabi zaščitne opreme in čelade ter k razmeram na cesti prilagojeni hitrosti vožnje, oziroma upoštevanju omejitev hitrosti.

Motoristi naj de precenjujejo svojih vozniških sposobnosti

»V lanskem letu jih je od 22 umrlih voznikov motorjev kar 18 samih povzročilo nesrečo, največ nesreč pa so povzročili vozniki z vozniškim stažem z manj kot 5 letnimi izkušnjami. Zato je naš nasvet motoristom predvsem, naj nikar ne podcenjujejo voznih razmer ob začetku sezone, saj je vozišče še hladno, na njem pa so tudi udarne jame in pesek ter naj ne precenjujejo svojih vozniških sposobnosti, ob dejstvu, da že pol leta niso vozili motorja.« je opozoril Igor Velov, direktor Agencije za varnost prometa.

Agencija za varnost prometa bo v naslednjih tednih organizirala številna preventivna srečanja z izobraževalno vsebino s poudarkom na praktičnem znanju motoristov, izvajala bo širšo medijsko kampanjo in skrbela za dvig kakovosti usposabljanja motoristov. Pripravili so tudi informativno brošuro »Motorist za vedno«, ki jo bodo prejeli vsi lastniki motorjev ob registraciji, po Sloveniji pa bodo potekali številni preventivni dogodki.


Akcija bo potekala do 9. aprila, sicer pa bo številne aktivnosti, namenjene motoristom, Agencija izvajala vse do konca motoristične sezone, do oktobra.

V prihodnjih tednih se motoristi lahko udeležijo številnih preventivnih prireditev in dnevov odprtih vrat za motoriste:

·    AMZS CVV Vransko: 2. april 2017.
·    Pagrat Krško Raceland: 8. april 2017
·    Poligon Blagomix Varna vožnja: 9. april 2017
·    ZZŠAM Celje, Poligon Ljubečna:  22. april 2017
·    CVV Ljubečna: 17. maj 2017

Na poligonih se bodo imeli obiskovalci možnost seznaniti z veščino varne vožnje, zaščitno opremo za motoriste, ter se s praktično vožnjo preizkusiti na  poligonu.

 

Vir: AVP

(Visited 42 times, 1 visits today)