LOGO_LUPA_web

Začel se je tretji del preventivne akcije v prometu 'Alkohol'

4. december, 2016

<![CDATA[2. decembra se je začel tretji del nacionalne preventivne akcije alkohol, s katero želijo na Javni agenciji RS za varnost prometa opozoriti na predpraznični čas in nevarnosti vožnje pod vplivom alkohola, drog ali drugih psihoaktivnih snovi.
"Drugi del akcije, ki je potekal v novembru se je zaključil zelo uspešno saj v tem času ni bilo nobene smrtne žrtve na naših cestah,” pravijo na Agenciji RS za varnost prometa (AVP). Akcijo izvajajo skupaj Javna agencija RS za varnost prometa, policija, inšpekcijske službe, strokovne institucije in nevladne organizacije, v koordinaciji z Ministrstvom za zdravje.

Zadnja akcija letos s poudarkom na alkoholu in drogah

Preventivno nacionalno akcijo – alkohol so na agenciji letos izvajali v treh terminih in sicer od 6. do 12. junija, od 4. do 13. novembra in zadnjo, ki bo potekala od 2. do 20. decembra, ko bodo še večji poudarek namenili ne samo alkoholu temveč tudi drogam in drugim psihoaktivnih snovem.

Foto: AVP
Foto: AVP

Problematična sezona

"Alkohol, prepovedane droge ter druge psihoaktivne snovi vplivajo na spremembo vozniških sposobnosti in slog vožnje, zato prispevajo k večjemu tveganju za nastanek prometne nezgode. Največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola se sicer zgodi ob koncih tedna ob petkih in sobotah in v poznih nočnih in zgodnjih jutranjih urah. Gledano po obdobjih preko leta pa so najbolj problematični pomladno-poletni meseci ter obdobje martinovanja in prednovoletni čas, ki je tik pred nami,” pravijo na AVP.

Letos več nesreč zaradi alkohola kot lani, povečano tudi število poškodovanih

Do 27. novembra se je po podatkih AVP zaradi vožnje pod vplivom alkohola pripetilo 1.642 prometnih nesreč oz. 25 % več kot v lanskem primerjalnem obdobju. V obravnavanem obdobju je na slovenskih cestah v prometnih nesrečah, ki jih je povzročil alkoholiziran udeleženec umrlo 35 udeležencev, prav toliko kot v lanskem primerjalnem obdobju.
Število hudo telesno poškodovanih se je povečalo za 28 % na 159 hudo telesno poškodovanih, število lažje telesno poškodovanih pa se je povečalo na 727 oz. za 27 %.
Najpogostejši povzročitelji prometnih nesreč pod vplivom alkohola so bili v letošnjem letu v starostni skupini med 25 in 34 let.]]>

(Visited 6 times, 1 visits today)