Za obnovo poškodovanih gozdov bodo posadili 10 tisoč sadik

8. oktobra, 2018

V soboto (13. oktobra) bo od 9. ure dalje potekala vseslovenska prostovoljska akcija pogozdovanja poškodovanih gozdov po vetrolomu decembra lani, akcija pa je poimenovana »Pomladimo gozdove«. Potekala bo na šestih lokacijah: Kočevje, Ravnik pri Logatcu, Lovrenc na Pohorju, Ribnica na Pohorju, Trnovo v novogoriški občini ter Podkraj nad Ajdovščino.

Akcijo organizira Družba Slovenski državni gozdovi (SiDG), skupaj s partnerji: Zavod za gozdove Slovenije, Zvezo tabornikov Slovenije in Združenjem slovenskih katoliških skavtinj in skavtov. Na Pohorju se jim bodo pridružili tudi dijaki Srednje lesarske šole Maribor in Srednje šole Slovenj Gradec in Muta. »Želeli bi si, da bi se akcije v čim večjem številu udeležili tudi ostali državljani in nam s tem pomagali širiti zavest o pomenu ohranjanja gozda in narave,« poudarjajo organizatorji.

Za vsako od lokacij so na spletni strani SiDG objavili zbirno mesto, informacijo o dostopu in geografskih koordinatah. Skupaj bodo posadili 10.000 sadik gozdnega drevja na okoli petih hektarjih gozdov. Pogozdovali bodo s sadikami smreke, macesna, bukve, gorskega javorja, češnje in jerebike.

Najbolj obsežno na Kočevskem

Najbolj obsežna akcija bo potekala na Kočevskem, kjer bomo posadili okoli 3.100 mladih dreves, in na obeh lokacijah na Pohorju, kjer na sajenje čaka dobrih 3.200 sadik. Na Ravniku pri Logatcu bomo posadili 1.500 sadik, na Trnovem in v Podkraju pa skupaj 2.100.

Orodje prinesite s sabo

Sadnja sadik gozdnega drevja je nezahtevno opravilo, primerno za vse generacije. Udeleženci pa morajo obvezno s seboj prinesti orodje za sajenje – rovnico ali kramp. Dobrodošle so tudi delovne rokavice in vreča za prenašanje sadik. Najlažje je, če sadimo v paru. Na deloviščih bodo udeležence pričakali gozdarji SiDG in Zavoda za gozdove Slovenije, ki jim bodo nudili strokovno pomoč.

Zaradi lažje organizacije na spletni strani sidg.si zbirajo spletne prijave prostovoljcev. V primeru slabega vremena (močnejšega dežja) bo pogozdovanje potekalo 20. oktobra.

(Visited 7 times, 1 visits today)