LOGO_LUPA_web

Z najvišje gore sveta bo odstranjenih okrog 100 ton odpadkov

23. marec, 2018
Foto: peakpromotionnepal.com/save-himalaya

Na pobočju 8848 m visoke gore velja pravilo, da morajo obiskovalci vse kar so prinesli s seboj tudi odnest, a se številni tega ne držijo. Lokalni vodniki vsako leto za tujci pobirajo na stotine kilogramov odpadkov.

Velika čistilna akcija se je začela na Mount Everestu in že prvi dan akcije so pobrali 1.200 kilogramov odpadkov, ki so jih z letališča Lukla prepeljali na recikliranje v prestolnico Katmandu. Letošnja kampanja je usmerjena v odpadke, ki jih je mogoče reciklirati. Gonilna sila čistilne akcije so nepalski vodniki – šerpe, ki že desetletja čistijo pobočje najvišje gore sveta.

Nepalski odbor za nadzor onesnaževanja (SPCC) poroča, da je lani Mount Everest in območje okoli njega obiskalo več 100.000 ljudi, od tega kar 40.000 alpinistov in trekerjev.

Obiskovalci najpogosteje “pozabijo” pločevinke, steklenice in konzerve

Največji delež odpadkov na območju gore predstavljajo prazne pločevinke in steklenice piva, prazne konzerve hrane in prazne kisikove bombe. Velika težava so tudi človeški iztrebki, zato so v glavnih taborih že postavili kemična stranišča, na pobudo Nepalske alpinistične zveze, ki je leta 2015 opozorila, da količina človeških iztrebkov predstavlja že tveganje za zdravje vseh na gori.

Vir: BBC

 

Fotografije

(Visited 3 times, 1 visits today)