10 veščin za otroke, ki jim bodo prišle prav za celo življenje

20. avgusta, 2018
10 veščin za otroke, ki jim bodo prišle prav za celo življenje

Dandanes se zdi, da se veščine, ki smo jih včasih rabili za preživetje, izgubljajo. Namesto teh se otroci učijo uporabljati pametne telefone, objavljati na družabnih omrežjih ter obdelave fotografij. V kulturi, ki je ves čas v pogonu, so preprosta življenjska opravila kljub temu – ali pa prav zato, prednost. 

Kaj bi po mnenju strokovnjakov morali naučiti svoje otroke? To so veščine, ki jim bodo prišle prav za celo življenje.

1. Kuhanje

dough-3082589_640

Otroci lahko pri kateri koli starosti pomagajo v kuhinji. S tem, da jih vključimo, jim damo priložnost, da spoznajo, kaj je to naravna domača hrana. Skupaj lahko iščemo recepte, izbiramo zelenjavo in jo pripravljamo na otrokom všečen način. S tem vzgajamo tudi odnos do hrane. S starostjo lahko otrok prevzema vse večji del, do tega, ko si breztežav zna sam skuhati kosilo. Ob tem ne pozabimo govoriti o varnosti v kuhinji.

2. Narava

person-840795_640

Igranje v naravi, bosih nog naokrog, vdihavanje čiste zraka – vse to so navade, ki jih je dobro priučiti otrokom. Danes toliko časa preživijo v notranjih prostorih, da pozabljajo na raziskovanje in tudi na to, kako se znajti, ko ti je dolgčas. Hkrati je tudi v naravi mogoče priti do hrane – tako na vrtu kot v gozdu. Naučimo se skupaj, kaj je užitno.

3. Vrtnarjenje

shutterstock_194881526

Nič ni bolj nagrajujoče za otroka, kot videti, kako je vzklila rastlina, ki jo je posadil – in kako je obrodila. Za začetek z otroki posadite grah, paradižnike, solato, špinačo in korenje. Kaj tekne bolj od svežega mladega graha, ko počiš strok in loviš zelene kroglice v usta kar na vrtu? S starejšimi otroki pa skupaj opravljamo vsa dela na vrtu.

4. Konzerviranje, vlaganje in fermentacija

pickled-cucumbers-1520638_640

Naše babice so ozimnico vedno shranjevale tudi za zimo – s konzerviranjem, s fermentacijo pa pridobimo od hrane mnogo več kot od vsake super uvožene hrane z dodanimi probiotiki. Danes je vse na voljo v vseh letnih časih, a otroci bodo s tem, ko se bodo naučili postopkov za shranjevanje živil, dobili znanje za vse življenje.

5. Šivanje

shutterstock_791609725

Danes so oblačila tako poceni, da se praktično nihče več ne ukvarja s šivanjem. Posledično marsikdo ne zna sašiti niti gumba. Nekaj osnov bo našim otrokom vedno prišlo prav: naučimo jih zašiti gumb, preštepati luknjo na hlačah, pa četudi bodo te potem le še ‘za doma’. S tem bodo ob vsakem odadlem gumbu prihranili čas in denar.

6. Popravila pohištva

shutterstock_126793820

S pohištvom je podobno kot z oblačili – ko je nekaj ‘pokvarjeno’, zamenjamo. Kaj pa če bi preprosto privili tisti razmajani ‘šrauf’ ali zamenjali nogo na stolu, morda sami izdelali klopco za na vrt? Ni tako težko, skupaj boste preživeli prijeten del dneva, hkrati pa bodo otroci osvojili novo znanje – kar tako, mimogrede.

7. Trajnostno življenje

shutterstock_257392153

Eden pomembnih vidikov, ki nam lahko kdaj pride zelo prav, je, kako živeti z manj denarja. Bodite vzor in načite otroke, kako naj cenijo to, kar imajo  – ne da bi potrebovali vedno več igrač, vedno več stvari. Kupite rabljene stvari, podarite tiste, ki jih ne potrebujete. Izberite kakovost pred količno.

8. Gospodinjska dela

shutterstock_626866826

Otroci morajo razumeti, da se nič ne opere in počisti samo od sebe. Hkrati pa se morajo naučiti, kako se tem stvarem streže. Mnoge ženske vedo povedati, da matere svojih sinov ne naučijo osnov čistega perila, npr. Bodite zgleden primer in začnite že od malih nog. Naučijo se lahko pranja perila, pomivanja posode (oz. upravljanja s pomivalnim strojem), sesanja prahu, čiščenja oken, čiščenja umivalnika, pospravljanja mize, pospravljanja svoje sobe – in predvsem pospravljanja za seboj.

9. Prva pomoč

shutterstock_101312998

Pri nas se večina otrok sreča s prvo pomočjo šele pred opravljanjem izpita za avto. Zakaj ne bi otroci znali osnov prve pomoči že prej? Naučite jih, kako oskrbeti rano, predajte jim znanje, kaj pomaga, če jim je slabo (npr. ingver) in kaj, če jih boli glava. Prav tako je zelo pomembna čista osnova – čiste roke. Naučite jih pravilnega umivanja rok!

10. Sprostitev

dog-1328585_640

Tako kot mi, so tudi otroci v večjem stresu kot včasih. In najverjetneje bodo, ko odrastejo, še bolj potrebovali znanje o tem, kako se sprosti. Otrokom mora biti kdaj dolgčas, opozarjajo vsi strokovnjaki po vrsti. Spodbujajte jih k sanjarjenju, usedite se z njimi in njihovimi mislimi, fantazijami in čustvi.

Vir: EcoParent

(Visited 8 times, 1 visits today)