Vrtnarjenje proti depresiji?

9. julija, 2019

V sodobnem svetu se vse več ljudi sooča z depresijo. Proti tej duševni motnji je zelo učinkovito preprosto vrtnarjenje.

V kolumni za Gardeners’ World magazine je Monty Don zapisal, da naletavanje snežink, razcvet vrtnice, ki ste jo obrezali, solata, ki ste jo vzgojili iz semen, vse to so majhne in pozitivne stvari in zdravila za duševno zdravje jih poskušajo zgolj »oponašati«.

»Vemo, da je vrtnarjenje dobro za vse nas. To je fantastična, vsestranska vadba, ki vključuje visoko raven dobrega počutja. Izjemno je učinkovita pri lajšanju in preprečevanju duševnih bolezni,« pojasni Don in doda, da je vrtnarjenje učinkovito zdravljenje ali preventiva za duševne bolezni, a zaenkrat le empirično dokazano.

Raziskave že potekajo

Empirični dokaz o pozitivnih učinkih vrtnarjenja so raziskovalci vzeli zelo resno in ga že raziskujejo kot alternativna konvencionalna zdravljenja. »Če bo rezultat na nacionalni ravni pripomogel, da imajo ljudje dostop do vrtov in bo medicinska stroka predpisovala in spodbujala vrtnarjenje na enak način, kot vadbo ali prehrano, potem je to dobra stvar. In ne stane nič drugega kot čas, da greš ven in delaš na svojem vrtu,« zaključi Monty Don.

 

Vir: The Telegraph

(Visited 76 times, 1 visits today)