Postaja Zemlja kot vroča ‘topla greda’?

20. avgust, 2018

Poletja še ni konec, a ga znanstveniki že opisujejo kot poletje vročinskih valov in gozdnih požarov. Požare vse bolj povezujejo s segrevanjem ozračja in vsako leto postajajo razmere hujše. V zadnjih mesecih so požari najbolj prizadeli Grčijo, Združene države, Švedsko in Avstralijo.

Višje temperature, več požarov

Požari sicer igrajo pomembno vlogo pri obnavljanju in oblikovanju ekosistemov. Vendar poleg tega ogrožajo življenja in zdravje ljudi, uničujejo lastnino, živalstvo ter prispevajo k podnebnim spremembam. Znanstveniki so zaskrbljeni, saj iz leta v leto višje spomladanske in poletne temperature povzročajo daljša sušna obdobja in povečajo verjetnost suše in podaljšujejo sezone gozdnih požarov. V grški obalni pokrajini Attica je 91 oseb umrlo, najmanj 164 pa je bilo po julijskih požarih sprejetih v bolnišnice. V Kaliforniji je bilo več deset tisoč evakuiranih, skoraj 600.000 hektarjev je pogorelo, uničenih je več sto domov, saj se je država sočasno borila s 17 velikimi požari.

explosion-123690_640

Posledice podnebnih sprememb vplivajo na stabilnost držav

Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je dodala okoljska in podnebna tveganja kot eno od petih točk, ki se upoštevajo pri določanju stabilnosti države. Od 23 držav, ki so na seznamu nestabilnih držav OECD od leta 2007, je približno 70 odstotkov odvisno od podnebno občutljivih naravnih virov.

 

VIR: UN environment

(Visited 6 times, 1 visits today)