Vinski sejem: Imajo stare sorte vinske trte prihodnost?

9. oktober, 2016

<![CDATA[21. oktobra bo na Gospodarskem razstavišču v sklopu vinskega sejma Vino Ljubljana predavanje 'Stare sorte vinske trte – muzej ali prihodnost?'.
Bogata vinorodniška tradicija Slovenije
Starih sort vinske trte v Sloveniji je veliko, strokovnjaki ocenjujejo, da jih je prek sto. Te sorte ne predstavljajo samo genetskega potenciala in ohranjanja biodiverzitete, pač pa tudi tržno priložnost, saj vinski sladokusci iščejo nove okuse.

Sladkočrn
Vertovec je v Vinoreji napisal, da na Vipavskem rastejo posamezne trte sorte sladkočrn in da so jagode v grozdu, v času trgatve, včasih izpite od mrčesa. Danes raste sorta z vabljivim in obetajočim imenom le še v kolekcijah v  Kromberku in pri Ložah.

Pregled sort, degustacija vin ter strokovni nasveti
Prof. dr. Denis Rusjan, Biotehnična fakulteta, Univerza v Ljubljani, Radojko Pelengić, Kmetijski inštitut Slovenije, ter Andreja Škvarč, Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica, bodo pripravili pregled tistih sort iz nabora starih, za katere menijo, da nosijo v sebi zanimive lastnosti.
Pregled bo spremljala tudi degustacija vinificiranih vzorcev nekaterih sort. Strokovnjaki bodo odgovarjali na vprašanja in predloge ter svetovali, kako pridobiti ustrezen sadilni material omenjenih sort.


Vsi udeleženci predavanja imajo tudi prost vstop na Vinski sejem – Vino Ljubljana (20. in 21. oktober).
 ]]>
(Visited 5 times, 1 visits today)