Vikend izziv: digitalno razstrupljanje!

4. oktober, 2019
Petra Nastran

Na oddih brez telefona, dostopa do interneta, televizije in drugih elektronskih naprav, ki so v vsakdanjem življenju naš stalni spremljevalec? Bi zmogli to?

Zagotovo bi, trendi v turizmu pa so takim željam vse bolj naklonjeni. Vedno več je hotelov, ki ponujajo digitalni detox, ki nam omogoči umik od utripajočega sveta. Danes je po svetu marsikje to luksuzna dobrina, ki pa si jo lahko za nič denarja podarimo kar sami.

Razstrupljanje duha

Ob omembi razstrupljanja najprej pomislimo na telesno detoksifikacijo, ki jo spodbudimo s spremembo prehrane, postom, telovadbo ter drugimi praksami. A naše telo ni le fizično, nego potrebuje tudi naše duhovno telo. To je v današnjem, z zunanjimi impulzi, zasičenem svetu, dostikrat obremenjeno še bolj.

Mobilni telefon je pri nekaterih skoraj neprestano tesno ob njihovem telesu, veliko služb je obsojenih na osemurno gledanje v računalniški ekran, med vožnjo vklopimo GPS, poslušamo radio, zvečer gledamo televizijo in najhujše – telefon imamo ponoči na nočni omarici, ne da bi vklopili vsaj letalski način. Vse to obremenjuje telo na vseh njegovih nivojih ter jemlje naravno ravnovesje.

Brez povezave

Ko se odločimo, da bomo npr. en teden brez mobilnih naprav, šele vidimo, kako so počasi postali del nas in je navajanje na biti brez njih skoraj podobno odvajanju od subtanc, ki jih poznamo kot zasvojljive. Tudi digitalni pripomočki imajo to moč. Skrb vzbujajoče je, če kar naprej preverjamo mobilni telefon, elektronsko pošto ali všečke.

Zato vas vabimo na izziv – vsaj dva dni brez telefona, televizije, interneta. Bomo zmogli?

 

 

(Visited 6 times, 1 visits today)