Vaščani v Občini Domžale so šli v akcijo: dovoz smeti ustavljen, kaj bo z deponijo?

24. maja, 2018

V torek zjutraj je vaščane Štude, Male loke, Ihana in okolice zmotil strašanski smrad. Opazili so dovažanje bal smeti na zasebno zemljišče v bližini Bioplinarne.

Izkazalo se je, kot povedo domačini, da je podjetje Publicus začelo dovažati potencialno nevarne odpadke na svoje zemljišče. “Prek 700 tonskih bal odpadkov. O tem niso nikogar obveščali, tovornjaki so bili večinoma brez oznak, vozili so predvsem v nočnih urah,” pove Študljan.

received_1705509612830025

Vaščani so sprožili civilno iniciativo v sodelovanju s predsedniki krajevnih skupnosti. Skupaj z gasilci so vzpostavili nočno stražo – proti vžigu, obvestili so vse pristojne organe, občino, okoljskega inšpektorja. “Ta je nemudoma poslal apel na centralni inšpektorar za okolje, ki pa ni reagiral takoj. Še vedno so dovažali odpadke, dokler ni bilo podjetje pozvano na občino, kjer so mu to do nadaljnega prepovedali,” še pove domačin.

Ustavitev dovoza novih bal smeti je Publicus zagotovil.

Posest je podjetje kupilo od zasebnika, kot kaže brez posebnih dovoljenj, zato po besedah vaščanov zdaj ustavlja aktivnosti do pridobitve dovoljenja.

Domačini poudarjajo, da si deponije ne želijo, ker je že nedaleč stran CČN Domžale, ki čisti vode 6 občin in tudi aktivna bioplinarna, ki se jeseni ukinja. V sodelovanju z občino so postavili rok, da se do naslednjega petka vse bale tudi odstranijo.

Vprašanje pa je, kam.

V.B.

(Visited 22 times, 1 visits today)