V središču Ljubljane je zaživel šolski vrt projekta Ekošola

10. junija, 2015

Na mali terasi Gimnazije Jožeta Plečnika Ljubljana je več mesecev nastajal urbani šolski vrt, ki že postaja prava učilnica na prostem. Zeleni vrt, na katerem so po ekoloških principih in na temeljih permakulture dijaki prvič zasejali začimbe, dišavnice in vrtnine, posadili jagodičevje ter nekaj okrasnih rastlin, je plod odličnega sodelovanja med izobraževalno ustanovo in v zeleno prihodnost usmerjenih podjetij, krajinskih arhitektov in posameznikov, ki so podprli izvedbo tega pilotnega projekta, ki ga skozi program Ekošola izvajajo na tej ljubljanski gimnaziji.

Profesorica biologije Darja Silan, ki je hkrati tudi koordinatorica za srednje šole v programu Ekošola, je z idejo o šolskem vrtu na terasi, ki se nahaja tik ob učilnici za biologijo, navdušila tako dijake kot vodstvo šole in svoje sodelavce: »Ko sem v roke dobila knjigo Ivana Esenka Vrt, učilnica življenja, sem vedela, da nam lahko uspe. A od ideje do realizacije je kar dolga pot. Naša terasa je sončna, zato nas je skrbelo, kako bi uredili problem z zalivanjem rastlin, saj se je nekaj poskusov zasaditev v preteklosti klavrno končalo.”

Potem pa so konec septembra lani na letni konferenci programa Ekošola izvedeli za slovensko inovacijo – Zelene kocke Urbanscape, ki jih je predstavilo škofjeloško podjetje Knauf Insulation. Silanova pojasni: “Te zelene kocke, ki so vmešane v zemljo in ji dajejo večjo zračnost, so izjemno vpojne, zato je potrebno vrt občutno manj zalivati, rastlinam pa zagotavljajo tudi boljšo rast. Že več let sta kot partnerja v program Ekošola vključeni tudi podjetji Semenarna Ljubljana in logaški Unicommerce z vrtnim orodjem Fiskars, tako da smo se hitro povezali in združili moči.”

Zasnovo ureditve terase so jim pripravili krajinski arhitekti Društva Pazi!park, Semenarna Ljubljana pa jim je pomagala pri vseh fazah priprave vrta, s tem, da je zagotovila slovenska semena in sadike, zemljo in vse zasaditvene posode, njihovi strokovnjaki pa so dijake poučili tudi o terminih zasajevanj in o uporabnosti ter vzdrževanju posameznih rastlin.

Lesarski mojster Uroš Centa je dijake vključil v izdelavo visokih in nizkih gred, s krajinskim arhitektom Luko Vidicem pa so iz odvečnih palet, ki jih je podarila Semenarna Ljubljana, izdelali še dve priročni klopi. Za obdelavo vrta jim je ročno vrtno orodje Fiskars podarilo logaško podjetje Unicommerce, v dar pa so dobili tudi nekaj okrasnih rastlin iz naših drevesnic.

“Lahko vam povem, da je ekipa vseh, ki smo vrt soustvarjali več mesecev, res enkratna. Brez njih nam vrta ne bi uspelo urediti, zato se vsem in vsakemu posebej v imenu naše ustanove in programa Ekošola še enkrat res toplo zahvaljujemo,« je zaključila Darja Silan.

foto: Luka
Vidic

(Visited 47 times, 1 visits today)