V soboto se začne Evropski teden mobilnosti

13. septembra, 2017
Ilustracija: ETM

Evropski teden mobilnosti je tradicionalna evropska pobuda, ki lokalne skupnosti spodbuja k uvedbi in promociji trajnostnih prometnih ukrepov. Prizadevanja za človeku in okolju prijaznejše načine mobilnosti vsako leto povežejo na tisoče sodelujočih mest. Aktivnosti sicer potekajo vse leto, vrhunec dogajanja pa je od 16. do 22. septembra, na zadnji dan je Dan brez avtomobila.

Deljenje prevoza

Letošnji slogan je ‘Združimo moči, delimo si prevoz’.  Z deljenjem prevoza zmanjšamo lastne transportne stroške in ogljični odtis, za nameček pa naša dnevna potovanja postanejo še zabaven družabni dogodek. Organiziranje deljenja prevoza je enostavno – pri tem nam lahko pomagajo številne aplikacije in spletne platforme – in ima izjemno pozitiven učinek na življenje v lokalni skupnosti. Študije so namreč pokazale, da vsak deljeni avto s cest in ulic spravi kar 15 zasebnih avtomobilov, s čimer v mestih ostane na voljo več prostora za pešce, kolesarje, javni prevoz in življenje na sploh.

Vodilo trajnostne mobilnosti je zadovoljiti potrebe vseh ljudi po mobilnosti in obenem zmanjšati promet ter njegove škodljive posledice.

Kako prenehamo biti del problema?

Na spletni strani Evropskega tedna mobilnosti svetujejo:

  • Ne sodelujte v prometnih konicah – najbolj onesnažen zrak dihajo prav vozniki, ujeti v koloni.
  • Ne puščajte avtomobila v prostem teku – vsak postanek, daljši od 10 sekund, je potratnejši od ponovnega vžiga motorja.
  • Ne vozite se sami – v službo se peljite skupaj s sodelavci. Z družino organizirajte opravke, da lahko greste skupaj in se čim manjkrat peljete. Z drugimi starši se dogovorite za prevoz več otrok skupaj.
  • Ne vozite agresivno – zelo boste znižali količino izpustov, porabo goriva in raven hrupa.
  • Ne glede na to, kako pametno vozite, bo parkiran avtomobil prihranil največ goriva in zmanjšal onesnaževanje.
  • Peljite se z javnimi prevoznimi sredstvi, uporabljajte kolo ali se sprehodite vsakič, ko je to mogoče.
  • Sami ali z ekipo sodelavcev se pridružite nacionalni kolesarski pobudi Pripelji srečo v službo. Mednarodne raziskave kažejo, da kolesarjenje vpliva na povečan občutek sreče, povečuje delovno učinkovitost ter posledično izboljšuje odnose s sodelavci.

Vir: ETM

(Visited 12 times, 1 visits today)