V soboto očistili reko Muro

17. septembra, 2017

Akcije čiščenja reke Mure se je včeraj Spar Slovenija lotil s pomočjo potapljačev Slovenske potapljaške zveze in Potapljaškega društva Murska Sobota. K pomoči pri čiščenju so bili povabljeni tudi lokalni prebivalci okoliških občin Murska Sobota, Gornja Radgona, Ljutomer, Lendava in vsi ostali, ki se zavedajo pomena čistoče naših rek, da bi potapljačem pomagali s čiščenjem obrežja reke.

Od mosta pri Petanjcih do broda na Muri pri Krogu

Akcija se je izkazala za uspešno, saj so potapljači iz Mure potegnili večje in manjše odpadke, kot so plastične in druge vrečke ter plavajoči predmeti, ki se zataknejo ob obalo in ovirajo življenje tamkajšnjemu rečnemu ekosistemu. Skupina izurjenih potapljačev je v nekaj urah očistila reko med začetno točko, mostom pri Petanjcih in zaključno točko, brodom na Muri pri Krogu.

Reki Muri oktobra sledi čistilna akcija na reki Ščavnici.

Plemenito poslanstvo potapljačev

Predsednik Slovenske potapljaške zveze in Potapljaškega društva Murska Sobota doc. dr. Mitja Slavinec je ob zaključku čistilne akcije dejal: “Veseli me, da je bila akcija v sodelovanju s podjetjem Spar Slovenija uspešna. Lepo se zahvaljujem vsem kolegicam in kolegom, ki so se odzvali vabilu in s svojim znanjem ter izkušnjami pomagali pri našem plemenitem poslanstvu. Veselim se tudi prihodnjih akcij in prepričan sem, da bomo nadaljevali v tako zagnanem duhu.”

Ob čistilni akciji lansirali trajnostno nakupovalno vrečko

Čistilna akcija je bila organizirana v sklopu Sparove družbeno odgovorne akcije Razmišljaj EKOlogično, ki si prizadeva za ekološko ravnanje, večkratno uporabo nakupovalnih vrečk, manjšo potrošnjo lahkih plastičnih vrečk in trajnostno razmišljanje. V akciji je bila ustvarjena trajnostna in reciklirana nakupovalna vrečka, ki je kupcem že na voljo v trgovinah SPAR. “Del sredstev, zbranih v okviru ekološke akcije je namenjen čiščenju slovenskih rek. Reki Muri oktobra sledi čistilna akcija na reki Ščavnici, spomladi pa bomo nadaljevali s čiščenjem rek na območju osrednje Slovenije,” so ob tem še povedali na Spar Slovenija.

 

Vir in foto: Spar Slovenija

(Visited 21 times, 1 visits today)