V petek je mednarodni dan muzejev

16. maja, 2018
Slovenski etnografski muzej (Foto: Jure Kravanja, STO)

18. maja po vsem svetu poteka mednarodni muzejski dan, katerega na pobudo ICOM-a (Mednarodni muzejski svet) prirejajo že vse od leta 1977. Mednarodni muzejski dan praznujejo v več kot 35.000 muzejskih institucijah in galerijah v več kot 150-ih državah sveta.

Namen tega letnega dogodka je v javnosti povečati zavest o pomembni vlogi muzejev in pomenu kulturne dediščine za družbo. Hkrati dogodek še bolj povezuje muzeje na različnih koncih sveta. Od leta 1992 vsako leto ta dan posvetijo določeni tematiki. Letošnjo so naslovili s Hiperpovezani muzeji: novi pristopi, novi obiskovalci. Od leta 1997 prireditev spremlja tudi uradni plakat.

Zanimivo dogajanje po slovenskih muzejih

Prav je, da se vloge muzejev zavedamo vsi. In morda je ravno ta dan priložnost, da spoznavamo kaj vse se dogaja za zidovi muzejskih ustanov širom po Sloveniji. Za ta dan imajo slovenski muzeji pripravljeno marsikaj zanimivega. Običajno je vstop v muzeje prost, obenem pa tam potekajo še pestre spremljevalne prireditve, od raznih delavnic, priložnostnih razstav pa do kulturnih dogodkov. Marsikje nudijo tudi popuste v muzejski prodajalni.

Skratka, ne pozabite na petek, saj velja popoldne ali kar cel dan za spremembo preživeti v katerem izmed številnih muzejev ali galerij….

 

Igor Fabjan

 

(Visited 11 times, 1 visits today)