V novo leto brez ognjemetov!

28. december, 2017

‘Srečno in zdravo!’ kar naenkrat nima take teže, če že na prvi dan novega leta vdihavamo zrak, onesnažen s PM10 delci in raznimi kovinami, med katerimi po meritvah Agencije RS za okolje izstopa stroncij. Poleg organiziranih ognjemetov po mestih je tako za okolje kot za živali in zdravje ljudi problematična tudi druga pirotehnika, zlasti petarde.

Policija:
»V obdobju med 30. 11. 2016 in 10. 1. 2017 se je s pirotehniko poškodovalo šest oseb, od tega pet mladoletnikov, od katerih sta dva utrpela hudi telesni poškodbi (amputacija prstov in del dlani).«

»Velik vpliv pri trajanju onesnaženja zraka ima vreme. Če ni padavin, lahko ti delci lebdijo v zraku več kot teden dni. Ko se posedejo na površino, se lahko delci, če jih padavine ne sperejo, ponovno vrnejo v ozračje (npr. kot posledica cestnega prometa ali vetra). Ko jih padavine sperejo iz ozračja in tal, onesnažijo površinske vode in podtalnico – iz tega vidika so problematični zlasti perklorati, ki so endokrini motilci hormonov,« povedo na ARSO.
Ognjemeti torej ob praznovanju novega leta še dodatno onesnažujejo zrak v obdobju, ko je že obremenjen z delci zaradi ogrevanja.

Vir: ARSO
Vir: ARSO

ARSO:
»Certificirani pirotehnični izdelki so načeloma bolj nadzirani, nobeden pa ni vir zdravja.«

Državljane z vidika nemira, nesreč in poškodb, ki jih lahko povzročijo ognjemeti in druga pirotehnika, opozarja tako ARSO kot tudi druge institucije in številna društva. »Celo sami trgovci ob prodaji svarijo, da se lahko ob uporabi ognjemetov zgodijo nesreče,« dodajo na ARSO in vse vabijo k odgovornemu okoljskemu obnašanju.

Ministrstvo za finance:
»Na osnovi vrednosti uvoza pirotehničnih izdelkov v zadnjih letih in ob upoštevanju, da so vsi izdelki prodani končnemu potrošniku, ocenjujemo, da se od prodaje pirotehničnih izdelkov v enem letu obračuna za okoli en milijon evrov DDV.«

Vprašane občine večinoma brez ognjemetov

Agencija RS za okolje (ARSO) je letos v prizadevanju za čistejše okolje in tudi preprečitve nepotrebnih nesreč še posebej pozvala občine, da se odpovedo uporabi ognjemeta v prazničnem času.

prof. dr. Maja Remškar, raziskovalka z Odseka za fiziko trdne snovi na Institutu Jožef Stefan:
»Nanodelci, ki zelo škodljivo delujejo na celo telo, so prisotni tako v zaprtih prostorih kot na prostem, največ jih je v mestih. Z novoletno pirotehniko, zlasti ognjemeti, ki jih številni nestrpno pričakujejo, njihovo število v ozračju dobesedno eksplodira.«

ognjemeti tabela

Kaj pravijo občine, ki denar kljub vsemu še vedno namenjajo ognjemetom?

Ljubljana: »Ognjemet naj bo le en – občani naj si raje ogledajo tega, kot da kupujejo svojo pirotehniko«
Silvestrovanje na prostem bo v Ljubljani potekalo na štirih prizoriščih, ob polnoči pa bo mesto razsvetlil 5-minutni ognjemet z grajskega griča. Cena ognjemeta, ki ga izvaja podjetje Pyros, je, kot pojasnjujejo na MOL, 3.650 evrov z DDV. »Izstrelki ognjemeta so v skladu z EU zakonodajo (CE certifikat) in so sestavljeni izključno iz papirja oz. razgradljivih materialov. Vsi izdelki gredo vsako leto na testiranje v za to usposobljene laboratorije, ki imajo evropsko licenco za izvajanje testov in preverjanje kemijskih sestav. Izdelki ne vsebujejo nobene plastike, ampak so sestavljeni izključno iz papirja oz. razgradljivih materialov. Po mnenju izvajalca se izstrelki aktivirajo visoko v zraku, med 70 in 150 metri nad Gradom. Tudi meritve na Institut Jožef Stefan so pokazale, da ognjemet lani zraka ni dodatno poslabšal,« zatrjujejo na Občini.

Koper – ‘magični’ ognjemet za 5.000 evrov
V okviru tradicionalnega silvestrovanja ‘S Koprom v novo leto’ bo tudi letos ob polnoči nebo razsvetlil (po besedah Mestne občine Koper) magični ognjemet, katerega vrednost znaša približno 5.000 evrov. Ognjemet financira MOK v sklopu programa Magičnega decembra.

Murska Sobota v prihodnje razmišlja o svetlobnih efektih, letos še ognjemet
V Mestni občini Murska Sobota bo v okviru prireditve ‘Silvestrovanje na prostem’ izveden tudi novoletni ognjemet. »Ognjemet je manjši, traja dobrih 5 minut in bo vrednostno znašal okrog 2.000 evrov bruto,« povedo na Občini. Vrednostno podobni ognjemeti so bili tudi v preteklih letih. V Murski Soboti zadnja leta izvajajo ognjemet zgolj enkrat na leto, prav tako pa pozivajo obiskovalce prireditve, da na prireditev ne prinašajo svojih pirotehničnih sredstev, saj to na javnih prireditvah ni dovoljeno, prav tako pa ni potrebno. »V prihodnje razmišljamo o možnosti nadomestitve klasičnega ognjemeta z laser showom oziroma podobnimi svetlobnimi efekti,« še dodajo.

Ptuj bo v prihodnje iskal nove okoljsko ustrezne rešitve
V Mestni občini Ptuj bodo letos organizirali silvestrovanje, katerega del bo tudi ognjemet, za katerega bodo odšteli 5.000 evrov. »V mesto želimo pritegniti čim več ljudi, za katere je ognjemet še vedno ena izmed atraktivnejših točk tega novoletnega programa. Zavedamo pa se, da bo v prihodnje treba najti nove rešitve, ki bodo bolj ustrezne tudi iz okoljskega vidika,« povedo.

Piran: »Ognjemet je del turistične ponudbe«
»Tradicionalno novoletno popoldne 1. januarja v Portorožu z novoletnim skokom v morje, koncertom, na katerem nas bo letos zabaval Isaac Palma, in ognjemetom na centralni plaži Portorož je sestavni del turistične ponudbe destinacije Portorož-Piran, ki vsako leto k nam privabi in pri nas zadrži več tisoč gostov. Občina Piran si bo zato v prihodnje prizadevala ta dogodek še obogatiti in ne razmišlja o njegovem siromašenju,« povedo na Občini. Organizator koncerta in ognjemeta, za katerega bodo odšteli 6.294 evrov z DDV, je Avditorij Portorož.

 

D.K., S.K., V.B.


Tema Ognjemeti je v celoti (članek s pojasnili ARSO, članek dr. iz IJS ter odgovori vseh vprašanih občin) objavljena v reviji Lupa januar 18, ki jo lahko naročite na narocnine@ekodezela.si.

(Visited 7 times, 1 visits today)