V Mariboru se obeta živahen konec tedna – okusi iz vsega sveta, kantavtorski festival, parada klobučkov, srednjeveška tržnica, judovska kultura, romantična glasba in dogajanje na Pohorju

31. avgust, 2017
Foto: Rok Breznik

Od četrtka do nedelje se v Mariboru obeta bogat in pester program, ki vabi obiskovalce na dogajanje v mestu in na Pohorju. S kulinariko iz celega sveta bo razvajala ulična kuhinja Street Food Market na Trgu Leona Štuklja, Grajski trg se bo spremenil v srednjeveško tržnico v okviru festivala ŠpasFest, osrednje ulice mestnega jedra bodo gostile kantavtorski festival Sound of Streets in na Gosposki ulici se bodo obiskovalci družili na paradi klobukov. Zanimiv program ponuja mariborska sinagoga, pričenjajo pa se tudi glasbeni koncerti v okviru Festivala Maribor. Zabaven program najavlja tudi mariborsko Pohorje.

Turneja street food (ulične hrane) 2017 se bo prvič pod to znamko predstavila tudi izven Avstrije in v Maribor pripeljala originalni »street food market«. Trg Leona Štuklja se bo med 31. avgustom in 2. septembrom med 11. in 22. uro spremenil v mednarodno ulično kuhinjo. Ustvarjalci najrazličnejših uličnih jedi bodo v centru Maribora predstavili okuse iz celega sveta, atraktivnost dogodku pa bodo dodali posebej predelane gostinske enote ponudnikov – »food trucki«, ki so značilni za poulično ponudbo hrane. Dogodek bodo popestrili tudi starodobni motorji.

Tradicionalen festival ŠpasFest bo tudi letos ob koncu poletnega časa obujal življenje v starem mestnem jedru. Med 31. 8. in 3. 9. se bo Grajski trg od 10. ure naprej spremenil v srednjeveško tržnico z zabavnim programom, organizator pa napoveduje tudi pester animacijski program za najmlajše. Letošnja novost sta otroški srednjeveški živalski vrt in projekt ŠpasPles s sloganom “Naj bo Špas, naj bo ples, naj bo ŠpasPles”.
Kantavtorski ulični festival S.O.S. Maribor – Sound of Streets bo letos potekal že tretjič. Na mariborskih ulicah bodo nastopili priznani domači in mednarodni kantavtorji, ki s svojo glasbo popestrijo mestno dogajanje na začetek šole, 1. in 2. septembra. Prizorišča, poimenovana Štajerka, Tkalka in Slovenka so označena s preprogo, v slogu uličnega nastopanja, kantavtorji pa igrajo “na klobuk”, kar je tudi maskota oz. simbol festivala. Festival je med drugim namenjen širjenju ulične kulture in vzpodbujanju avtorske glasbe ter razvija kreativnost in kulturni turizem.

V soboto, 2. septembra med 10. in 13. uro, bodo Gosposko ulico preplavili klobučki. Prireditev Gospe in gospodje, na Gosposko! Promenada klobučkov obuja spomine na čase, ko so si ljudje vzeli čas, pokramljali na ulici in se podružili ob kavici. Po Gosposki se bo sprehodila tudi Franziska Scerbaum, ki pod svojim klobučkom vedno skriva kakšno svojo modrost. Organizator vabi vse obiskovalce, da se s svojimi klobučki na glavah pridružijo več kot 20 akterjem, ki bodo Gosposko spremenili v doživetij polno ulico, kjer ne bo manjkalo plesa, petja, ustvarjalnih delavnic in zabave.

image001Ta vikend bo pestro tudi na mariborskem Pohorju. Prireditev Visit Pohorje vikend se bo zgodila 2. in 3. septembra, kjer se bodo obiskovalci zabavali na koncertih Natalije Verboten, Frajerk in rock benda Tabu na platoju ob zgornji postaji gondole. Vršila se bo predprodaja smučarskih vozovnic, ob tej priložnosti pa bo mogoče kupiti tudi novo smučarsko vozovnico Pohorka po promocijski ceni. Prav tako bo prevoz z gondolo v soboto in nedeljo po promocijski ceni le 1 evro na osebo, mestni avtobusi na liniji 6 pa bodo brezplačni.

V nedeljo, 3. 9. 2017, bodo v Mariboru potekali tudi Evropski dnevi judovske kulture, ki kot vseevropski projekt ponujajo obiskovalcu poglobljen vpogled v judovsko kulturo in dediščino. Na ta dan bodo med 9. in 18. uro potekali dnevi odprtih vrat mariborske sinagoge, zvrstili se bosta dve razstavi, v mestnem parku pa bodo obiskovalci lahko prisluhnili koncertu klezmer glasbe.

Z nedeljo, 3. 9. 2017, se uradno pričenja tudi Festival Maribor, ki ima za seboj že več kot pol stoletja zgodovine. Letos bodo festivalski program soustvarjali različni glasbeniki in mednarodne zasedbe, glavna tema festivala, ki traja do 21. 9., pa je romantika v najširšem pomenu besede in organizator najavlja: »Vse to bomo vzeli resno, tako muzikološke interpretacije kot podpomene in asociacije, ki jih razgrinja v našem vsakdanu, ter tako ustvarili intriganten, večplasten in hkrati komunikativen festivalski program«. Koncerti se bodo odvijali v dvorani Union, Kazinski dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor ter v Vetrinjskem dvoru.

(Visited 1 times, 1 visits today)