V Ljubljani učni zelenjavni vrt

13. julija, 2017
Foto: MOL (ljubljana.si)

Mestna občina Ljubljana je na vrtičkih na Rakovi jelši uredila učni zelenjavni vrt, na katerem tudi julija pripravljajo različna tematska predavanja.

Eno od področij lokalne samooskrbe, ki mu v Mestni občini Ljubljana posvečajo posebno pozornost, je razvoj mreže vrtičkov, saj je pridelovanje hrane na manjših površinah vse bolj pomembno tudi za prebivalce Ljubljane. “Enako pomembno kot urejanje vrtičkov je tudi usposabljanje vrtičkarjev za pridelavo zelenjave, saj vrtičkarji na vrtičkih MOL vrtnarijo na ekološki način, zato za varstvo rastlin ne uporabljajo sintetičnih kemičnih pripravkov in mineralnih gnojil za gnojenje,” se zavedajo na MOL.

Postopno učenje različnih vrtnarskih del

Zato so za vsa vprašanja vrtičkarjev na Rakovi jelši uredili učni zelenjavni vrt. Ta nastaja postopoma, vzporedno s časovnico dela na vrtičkih ostalih vrtičkarjev na območju, tako da jih usmerja oziroma služi kot primer za posamezno opravilo. “Na primer: ko je vreme primerno, na šolskem vrtu posejemo solato in obvestimo ostale vrtičkarje, katere vrste solate so primerne za sejanje in kako ta postopek izvršiti. Enako ponavljamo pri sajenju ostalih vrst zelenjave,” pojasnjujejo. Tako se vrtičkarji spotoma veliko naučijo o postopkih dela na vrtu, pa tudi o terminih teh postopkov.

Hkrati potekajo tudi predavanja in praktični prikazi, na katerih vrtičkarji pridobijo nova znanja, navežejo pa tudi socialne stike, sledi izmenjava izkušenj, izmenjava pomoči pri delu na vrtu, izmenjava semen itd.

Dogajanje v juliju

Vse aktivnosti na učnem vrtu potekajo pod vodstvom mentorja na rednih tedenskih srečanjih. Ta bodo v juliju potekala:

  • četrtek, 13.7.2017, od 18. do 19. ure (Miha Curk)
  • sreda, 19.7.2017, od 18. do 19. ure (Marjana Kajzer Nagode)
  • sreda, 26.7.2017, od 18. do 19. ure (Marjana Kajzer Nagode).

Po predavanju si udeleženci lahko izmenjajo semena, sadike in se z mentorjem podrobneje pogovorijo o posameznih temah.

Vir: ljubljana.si

(Visited 13 times, 1 visits today)