V Julijskih Alpah prve plazovne informacijske table

19. januarja, 2017
Foto: Anže Čokl in Jaka Ortar

Število obiskovalcev gora v zimskem času se zadnja leta močno povečuje. Med njimi so alpinisti, pohodniki, krpljarji, turni smučarji, freeriderji in celo družine z majhnimi otroki. Nekateri med njimi se zavedajo nevarnosti snežnih plazov, mnogi pa te nevarnosti sploh ne poznajo.

Snežni plaz lahko ogrozi tudi v sončnem vremenu

“Snežni plaz je najbolj zahrbtna zimska nevarnost v gorah — ogrozi nas lahko med hojo, sankanjem, smučanjem ali vožnjo z avtomobilom, in to po zasavskih travnikih ali po najbolj strmih gorskih stenah, podnevi in ponoči, v soncu in megli. Najboljša zaščita pred snežnim plazom je poznavanje snežnih razmer, v katerih se lahko sproži snežni plaz, in prepoznavanje znakov nevarnosti na izletu. S plazovnimi informacijskimi tablami želimo delček znanja ponuditi tudi manj izkušenim obiskovalcem gorá,” razloži Jaka Ortar, univ. dipl. geog.

Foto: Anže Čokl in Jaka Ortar
Foto: Anže Čokl in Jaka Ortar

Zato so člani športnega društva Freeapproved iz Ljubljane dali lani pobudo za namestitev plazovnih informacijskih tabel na najbolj obiskanih izhodiščnih točkah za zimske izlete v Triglavskem narodnem parku. Po več kot pol leta jim je uspelo pridobiti soglasja lastnikov zemljišč, Triglavskega narodnega parka ter Agencije za Okolje in prostor RS; s čimer so izpolnili vse formalne zahteve za izdelavo in namestitev tabel.

Anže Čokl, vodja projekta: “S postavitvijo plazovnih informacijskih tabel želimo povečati varnost obiskovalcev, zmanjšati število nesreč in s tem tudi posredovanj članov gorske reševalne službe, ki v plazovitih razmerah še bolj kot sicer ogrožajo svoje življenje.”

Člani Športnega društva Freeapproved v sodelovanju s športno trgovino ActionMama postavili prvi plazovni informacijski tabli v Julijskih Alpah

Vir: anzecokl.com
Vir: anzecokl.com

 

14. januarja so tik pred sneženjem na Pokljuki postavili prvi plazovni informacijski tabli v Julijskih Alpah. V naslednjih tednih bodo postavili še tri take table, in sicer v alpskih dolinah Tamar in Krma ter na smučišču Vogel.

S plazovnimi informacijskimi tablami želijo izboljšati obveščenost in ozaveščenost zimskih obiskovalcev gora ter prispevati k njihovemu učinkovitejšemu prepoznavanju aktualne plazovne nevarnosti.

Obiskovalci lahko na plazovni informacijski tabli preberejo, v katerih okoliščinah se sproži snežni plaz in kako lahko na izletu sami prepoznajo plazovno nevarnost. Poznavanje okoliščin za nastanek snežnih plazov ter opazovanje okolice med gibanjem v gorah namreč pomembno zmanjšata ogroženost zimskih obiskovalcev gora (pohodnikov, alpinistov, turnih smučarjev …). Na tabli je nameščena tudi naprava za samodejno preverjanje delovanja lavinske žolne.

 

Vir: anzecokl.com

(Visited 18 times, 1 visits today)