V javnosti odmeva peticija: Starajmo se z dostojanstvom

25. februarja, 2019

Drago Istenič, stanovalec Doma Petra Uzarja Tržič, je v petek na Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti naslovil peticijo za dostojanstveno staranje. Dom ga je pri tem podprl in peticijo razširil v javnost.

Peticija Draga Isteniča

“Pozivamo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, naj se kot ustanovitelj domov za starejše obnaša bolj odgovorno do vseh starostnih skupin – tudi do starejših, in takoj prevzame konkretne ukrepe za:

  • zagotovitev kadra na področju oskrbe in nege,
  • kritje višjih stroškov dela, saj so ti stroški padli na nas, stanovalce in svojce, kar je nesprejemljivo,
  • aktivnosti na področju nastajajoče dolgotrajne oskrbe bi morale biti skupne z Ministrstvo za zdravje in Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti,
  • skrb za ohranitev javne mreže v socialni oskrbi in negi starejših,

saj si na stara leta zaslužimo dostojanstvo!”

Stanovalci domov so odrinjeni

Pri peticiji so v Domu Petra Uzarja Tržič podprli stanovalca Draga Isteniča. Ideja je bila, kot pove v.d. direktorica doma dr. Anamarija Kejžar,  podana z njegove strani na skupnem srečanju s stanovalci in svojci.

“V resnici so stanovalci domov odrinjeni iz dogajanja, tudi iz javnosti. Ob višjih stroških dela in drugih podražitvah sledi zopet val povišanja oskrbnin, ki pa gre zopet v breme stanovalcev. Razmerje, kot je pri nas (med deležem plačila stanovalcev in deležem države), je najvišji v breme stanovalca ravno v Sloveniji – ob tem pa ni zanemarljivo, da s povprečno pokojnino niti ne moreš več plačati oskrbnine – torej pade na svojce,” komentira Anamarija Kejžar.

Ob tem, kot še pove, stanovalci v domovih tudi vidijo in čutijo vse večji manjko negovalnega kadra, kar bi lahko po njenem reševali npr. z novo poklicno kvalifikacijo – vendar bi bila potrebna prizadevanja več ministrstev. “Glede na to, da je delež starejših od 65 let v Sloveniji 19,7%, je prav upoštevati potrebe te generacije in jim zagotoviti dostojno staranje,” poudari.


Peticijo bo moč podpisati v domovih v Sloveniji, ter na drugih mestih (kot npr. Društva upokojencev). “Po zbranih podpisih pa bo g. Istenič s številom podpisom seznanil Socialno zbornico in Skupnost socialnih zavodov v upanju, da se prične iskati rešitev na vladni ravni,” pojasni Anamarija Kejžar.

 

 

(Visited 9 times, 1 visits today)