V Jadranu odkrili koralni greben!

19. marec, 2019
Foto: Scientific Reports, Nature Journal / CC BY 2.0

Raziskovalci italijanske jadranske obale so odkrili prvi koralni greben, za katerega verjamejo, da je edinstven v celi Evropi. 

2 kilometra stran od obale Monopolija so raziskovalci z Univerze Bari odkrili 2,5 kilometrski greben. V znanstveni publikaciji Nature, kjer so objavili odkritje, so namignili, da bi znal biti s podobnimi koralnimi strukturami prepreden cel Mediteran.

Koralni greben je edinstven v tem, da uspeva na globini 40 do 55 metrov. Potrebuje slabotno svetlobo, normalno pa ga najdemo v tropskih ali subtropskih vodah. Zaradi posebne količine svetlobe, ustvarja roza, oranžne in celo vijolične korale.

Srednje globine oceanov – in s tem tudi tovrstni koralni grebeni – so bili do zdaj v znanstvenih študijah spregledani. Do nedavnega je bila ta globina namreč pregloboka za potapljače, ne pa dovolj globoka, da bi upravičila stroške raziskovanja večjih globin. Nova tehnologija zdaj omogoča raziskovanje teh globin.

Raziskovalci so po odkritju brž kontaktirali pristojne regijske organe, da naj zaščitijo morsko območje in prepovejo ribolov, ki bi lahko škodil grebenu. Upajo pa tudi, da bo odkritje pripomoglo k razcvetu turizma v Monopoliju.

puglia-668551_640

Vir: LP

(Visited 4 times, 1 visits today)