LOGO_LUPA_web

V Bruslju priznanje za Triglavski narodni park

10. december, 2016

<![CDATA[Triglavski narodni park in Naravni park Julijsko predgorje sta na slavnostni podelitvi v Evropskem parlamentu v Bruslju 7. decembra prejela listino za zavarovana območja za trajnostni turizem.
Podelitev certifikatov zavarovanim območjem vsako leto organizira Federacija Europarc, vseevropska nevladna krovna organizacija zavarovanih območij v Evropi. Federacija Europarc je priznanje podelila 19 zavarovanim območjem, ki dokazujejo, da se lahko uspešno ukvarjajo s turizmom, ob tem pa prinašajo koristi za lokalno prebivalstvo, okolje in lokalna gospodarstva.

Triglavski narodni park eden najbolj prepoznavnih simbolov Alp

Dr. Igor Šoltes, evropski poslanec, je v nagovoru na podelitvi poudaril, da sodobna zavarovana območja pomenijo priložnost za naravo, domačine in obiskovalce ter dodal, da mora turizem, ki je sprejemljiv v naravnih parkih, vsebovati načela trajnosti in temeljiti na ohranjanju dediščine in vključevanju domačega prebivalstva v razvoj turizma in v turistično ponudbo.
Izpostavil je tudi uspešno zgodbo Triglavskega narodnega parka, ki se je pred leti odločil za pravo pot in se uveljavil kot eden najbolj prepoznanih simbolov Alp. Ob tem je izrazil čestitke tako slovenskemu Triglavskemu narodnemu parku kot italijanskemu Naravnemu parku Julijsko predgorje, ki sta slovesno prejela listino za trajnostni razvoj turizma na čezmejnem območju: "Pridobitev certifikata za trajnostni turizem samo za Triglavski narodni park na slovenski strani bi bila relativno lahka naloga, odločitev vodstva obeh parkov na slovenski in italijanski strani za skupno kandidaturo pa je bila vizionarska, zato vam iskreno čestitam ob današnjem slavnostnem prejemu certifikata!”
 
Vir: TNP]]>

(Visited 5 times, 1 visits today)