Ustvarjalni natečaj za otroke in mladino 'Leporello'

21. novembra, 2016

<![CDATA[Notranjski muzej Postojna vabi na ustvarjalni natečaj za otroke in mladino ‘Leporello’, ki pripoveduje o turističnih točkah Slovenije
"Leporello je lahko razglednica, otoška zgibanka ali brošura. Zato ne pozabite dati nadebudnežem in ustvarjalcem priložnosti, da se izkažejo pri natečaju, ki spodbuja otroke, da razprejo krila in pripovedujejo svojo zgodbo, ki temelji na turističnih točkah Slovenije,” svoje vabilo muzej naslavlja na učitelje in profesorje.
Kaj sploh je leporello?
Leporel je sestavljen iz 12. do 14. sličic, ki so v obliki zgibanke prilepljene med dvoje barvitih platnic. So predhodnice razglednic, ki so bile lahko  zgibane v obliki harmonike ali pa le povezane z vrvico. "V zgodovini so bile nanje naslikane naravne in druge znamenitosti, ki so si jih  ljudje želeli zapomniti, saj nekoč niso imeli fotoaparata ali telefona, da bi si lahko zanimivost poslikali in si jo ohranili v spominu. Dandanes so lahko leporeli različnih oblik in barv ter imajo namen brošur, albumov ali celo slikanic,” pojasnjujo na Notranjskem muzeju Postojna.

Razstava V hramoniko zložene podobe Postojne in njene jame
Še do 27. novembra je v Notranjskem muzejo na ogled razstava V »harmoniko« zložene podobe Postojne in njene jame, Leporelli iz zbirke Notranjskega muzeja Postojna. "Leporelli so v preteklosti služili za publiciteto jam, večali so njihovo prepoznavnost, obiskovalci pa so si tudi z njihovo pomočjo bolje zapomnili tisto, kar so videli in občudovali v naravi,” pravijo v muzeju.


Natečaj je odprt do 15. januarja naslednje leto. Nagrajence bo izbrala strokovna žirija, nagrada pa je: Potep po različnih muzejih v regiji in oblikovanje svoje razstave iz prejetih del. Več na muzejkrasa.si.
 ]]>

(Visited 17 times, 1 visits today)