Ustavi se – in podari minuto!

16. junija, 2017
Foto: arhiv Zavod Med.Over.Net

Nna Zavodu Med.Over.Net so na začetku junija začeli z izvajanjem vseslovenske akcije Ustavi se!, s katero želijo spodbuditi k razmisleku o prehitrem tempu življenja ter osveščati Slovence o pomenu skrbi za zdravje. V okviru projekta, ki ga podpirajo številni partnerji iz gospodarstva, ambasadorji in mediji, so se snovalci akcije zavezali, da bodo do 29. septembra 2017 zbrali 2.065.895 minut. Toliko nas je bilo Slovencev 1. januarja 2017.

Foto: arhiv Zavod Med.Over.Net
Foto: arhiv Zavod Med.Over.Net

Kot so pojasnili na Zavodu, raziskave kažejo porast števila ljudi, ki trpijo za anksioznostjo ali depresijo, število bolniških odsotnosti narašča, prav tako izgorelost, kronične bolezni in splošna ogroženost za pojav hujših bolezni. »V Zavodu Med.Over.Net smo vsak dan v stiku z zgodbami ljudi, ki jih je življenje tako ali drugače ustavilo. Zato smo se vprašali, kaj lahko (še) naredimo za več zdravja, več dobrega počutja, več srečnih ljudi, več veselih otrok in zadovoljnih staršev,« je dejal Tomaž Oplotnik, direktor Zavoda Med.Over.Net, ki bo projekt Ustavi se!, s katerim želijo spodbuditi ljudi k razmisleku o pomenu ustreznega razporejanja časa med dnevnimi opravki in počitkom oziroma prostim časom, izvajal med junijem in septembrom 2017.

Foto: arhiv Zavod Med.Over.Net
Foto: arhiv Zavod Med.Over.Net

Glede na podatke Nacionalnega inštituta za javno zdravje število obiskov pri zdravniku in bolniških odsotnosti zaradi diagnoze izgorevanja narašča, kar gre verjetno pripisati tudi temu, da zdravniki to težavo v zadnjih letih bolje prepoznavajo.

18620098_742262412601055_3496527075578418818_n
Foto: arhiv Zavod Med.Over.Net

»Ob vsakodnevnem (pre)hitrem tempu pozabimo nase in čas je, da se ustavimo! Ko se ›ustavimo‹ in si vzamemo čas zase, lahko razmislimo, kaj bi lahko naredili drugače, da bi živeli bolj zdravo, zadovoljno in srečno. Pomembno je, da začnemo pri sebi. Ko se bomo uspeli ›ustaviti‹ sami, bomo lahko pomagali tudi drugim,« je v nadaljevanju pojasnila Andreja Verovšek, idejna vodja akcije in vodja projektov Zavoda Med.Over.Net.

Foto: arhiv Zavod Med.Over.Net
Foto: arhiv Zavod Med.Over.Net

 

Svojo minuto v skupno zavedanje, kako pomembno je vsak dan sproti pomisliti nase in prisluhniti notranjim vzgibom pri iskanju splošnega osebnega zadovoljstva, lahko podarimo tudi mi, in sicer na spletnem mestu akcije Ustavi.se.

PODARI SVOJO MINUTO

1. ustavi se
2. razmisli, kaj želiš početi drugače
3. klikni na “podari minuto” in s tem sporoči, da si se za trenutek ustavil.

K. Ž.

(Visited 14 times, 1 visits today)