LOGO_LUPA_web

Uspešno zdravljenje na daljavo – projekt na Koroškem nadaljujejo tudi po izteku podpore z evropskimi sredstvi

2. oktober, 2016

<![CDATA[Splošna bolnišnica Slovenj Gradec in Zdravstveni dom Ravne na Koroškem sta leta 2013 vzpostavila inovativno spremljanje dveh skupin bolnikov na daljavo s pomočjo telekomunikacij. Projekt CEZAR po navedbah sodelujočih dosega odlične rezultate.

V okviru evropskega projekta, imenovanega United4Health – Združeni za zdravje, v katerem je sodelovalo 34 partnerjev iz 15 evropskih držav, sta po poročanju STA slovenjgraška bolnišnica in zdravstveni dom z Raven na Koroškem v času trajanja projekta od leta 2013 do konca leta 2015 ob tehnološki podpori ljubljanskega podjetja MKS na daljavo spremljala skupno okoli 400 kroničnih bolnikov s sladkorno boleznijo in okoli 200 bolnikov s kroničnim srčnim popuščanjem.

Prenos projekta na nacionalno raven?
O telemedicinskem spremljanju bolnikov na daljavo so prejšnji teden govorili tudi na okrogli mizi v okviru Festivala za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani. Na njej so razpravljali, kako uspešno regionalno zgodbo prenesti na nacionalno raven, kakšno pot ubrati in kakšni so izzivi ter ovire.
Sistem je zasnovan tako, da bolniki potrebne podatke s pomočjo merilnikov za telesno težo, krvni tlak, srčni utrip in podobno ter povezave mobilnega telefona s strežnikom v bolnišnici dnevno posredujejo. Nato pa se v bolnišnici posebej za to zaposlena medicinska sestra ob spremljanju posredovanih podatkov v primeru odstopanj ustrezno odzove.

Sistem omogoča boljšo skrb za kronične bolnike, izboljšuje se kakovost zdravljenja, preprečujejo se hospitalizacije, bolniki pa se počutijo bolj varne. Posledično se zaradi pravočasnega odziva tudi znižujejo stroški zdravljenja.

Partnerji se po poročanju STA dogovarjajo tudi za prenos znanja na druge bolnišnice, a dokončnih dogovorov še ni.
Na Koroškem tudi po izteku projekta nadaljujejo s spremljanjem bolnikov na daljavo
Kot je za STA pojasnil direktor Zdravstvenega doma Ravne na Koroškem Stanislav Pušnik, je trenutno v telemedicinsko spremljanje na daljavo vključenih 65 bolnikov s kroničnim srčnim popuščanjem in 77 bolnikov s sladkorno boleznijo.
Poleg tega razvijajo še programe za spremljanje bolnikov z bolezensko debelostjo, z neurejenim krvnim pritiskom, bolnikov po možganski kapi in po transplantacijah ledvic in srca. Preizkusili so tudi program spremljanja vadečih članov koronarnega kluba.
 
Vir: STA]]>

(Visited 3 times, 1 visits today)