Uspešna otvoritev akcije Očistimo naše gore

18. maja, 2017
Foto: Zavarovalnica Triglav

V Vipavi se je minuli konec tedna otvorila že osma sezona vseslovenske družbeno odgovorne akcije Očistimo naše gore. Več kot 150 udeležencev je pomagalo pri čiščenju poti v okolici idiličnega kampa Tura.

Na prvi letošnji čistilni akciji so se ljubiteljem narave pridružili tudi člani Planinskega društva Triglav, Planinskega društva Vipava in Gorske reševalne službe Tolmin, ki so udeležence z napotki o varnosti v gorskem svetu pospremili v novo sezono.

Naslednja akcija Očistimo naše gore bo 8. julija v Kamniški Bistrici.

 

V prvi akciji 35 kilogramov smeti

Planinarjenje je v družbi srčnih planincev še lepše. V kampu Tura, ki leži pod naravno plezalno steno Gradiška tura, je bilo tako veselo že od jutra. Različne generacije ljubiteljev planin so z biorazgradljivo vrečko Očistimo naše gore za pobiranje odpadkov očistile poti v okolici kampa v neokrnjenem območju Nature 2000. Skupaj so pohodniki v prvi letošnji ekološki akciji naravo olajšali za dobrih 35 kilogramov smeti.

Egon Fornazarič, predstavnik Zavarovalnice Triglav, ki je organizatorka akcije, je na otvoritveni slovesnosti dejal: »Nabralo se nas je že več kot 35.000 ambasadorjev čistih gora. Skupaj smo v zadnjih sedmih letih v dolino odnesli že več kot 28 ton odpadkov in veseli smo, da so naše gore tudi s pomočjo akcij, kot je naša, vse bolj čiste.«

Planinci vse bolj ozaveščeni

Namen vseslovenske akcije tudi v osmi sezoni ostaja enak: očistimo naše gore in planine ter poleg lepih doživetij odnesimo v dolino tudi svoje smeti. »Smeti so posledica vzgoje planincev, na srečo pa so naši planinci vedno bolj ozaveščeni. Se pa pojavlja drugi problem, in sicer, da imamo veliko novih poti, ki jih je treba urejati in vzdrževati. Na tem področju največ napora vlagajo planinska društva,« je na otvoritveni slovesnosti akcije Očistimo naše gore povedal župan občine Vipava Ivan Princes.

 

(Visited 9 times, 1 visits today)