Uspešen konec tedna za naše športnike!

21. avgust, 2017

Osemnajstletna Janja Garnbret je na evropskem prvenstvu 2017 v balvanskem plezanju 19. avgusta v superfinalu osvojila srebrno medaljo in si z njo zagotovila tudi zlato v kombinaciji prvenstva stare celine, 20-letni Anže Peharc pa si je v Münchnu priplezal bronasto odličje. Slovenska reprezentanca v športnem plezanju je skupaj z julijskim srebrom Mine Markovič v težavnosti tako na letošnjem evropskem prvenstvu osvojila štiri medalje. Poleg tega pa smo Slovenci slavili tudi s Timom Gajserjem, ki je v prvi vožnji švedske dirke za SP osvojil prvo mesto.

Foto: Luka Fonda
Foto: Luka Fonda

Glavna junakinja balvanske tekme sezone je Janja Garnbret (Šaleški AO), ki je po prevladi v kvalifikacijah odlično nastopila tudi v polfinalu tekme SP, ki je bil hkrati finale evropskega prvenstva, v superfinalu pa je morala priznati premoč Srbkinji Staši Gejo, novi evropski prvakinji v balvanih. “Ko sem v polfinalu splezala zadnji balvan v prvem poskusu, sem bila izjemno vesela dobrega plezanja, a me je čakalo še superfinale. Najprej je bil šok, kako je to mogoče, a sva imeli obe najboljši Evropejki vse štiri vrhove in enako število poskusov. Potem sem plezanje s Stašo sprejela z navdušenjem, bilo je zelo napeto in v superfinalu je odločal skok, s katerim nisem bila najbolj zadovoljna. Škoda, da ni odločal balvan, kjer bi se res pokazala fizična moč. Drugo mesto je odlično, zelo sem zadovoljna z medaljo, ki mi je prinesla tudi zmago v kombinaciji evropskega prvenstva, zvečer pa me čaka še finale svetovnega pokala,” se je dvojne evropske lovorike veselila 18-letna Korošica, z mislimi že pri finalu sklepne tekme svetovnega pokala.

 

Foto: Luka Fonda
Foto: Luka Fonda

Za tretjo slovensko kolajno na balvanskem prvenstvu stare celine je poskrbel Anže Peharc (AO PD Kranj), sicer evropski mladinski prvak 2015 v balvanih, ki je tokrat prvič zablestel na članskem tekmovanju najvišjega kova.

Foto: Luka Fonda
Foto: Luka Fonda

“Da bi se uvrstil na tretje mesto, se mi je pred tekmo zdelo nerealno predstavljati. S plezanjem tako v kvalifikacijah kot v polfinalu sem zelo zadovoljen, prav tako s končnim tretjim mestom na evropskem prvenstvu, saj je to moj daleč najboljši dosežek v članski konkurenci.To je bil tudi moj prvi nastop na evropskem prvenstvu, odločalo je malo sreče in moja trenutno dobra pripravljenost, moja prednost pred ostalimi je bila tudi manj poskusov in večja zbranost,” se je veselil 20-letni Tržičan, ki je v konkurenci svetovnega pokala dosegel osmo mesto.

Poleg v plezanju, pa smo se Slovenci veselili uspeha tudi dirke svetovnega prvenstva za Veliko nagrado Švedske v Uddevalli v razredu MXGP, kjer je Tim Gajser osvojil prvo mesto.

Foto: Danaja Kostelec

Gajser je osvojil prvo mesto že tretjič v tej sezoni; še eno v Mehiki in Argentini.  V prvi vožnji je ugnal Nizozemca Jeffreyja Herlingsa in Francoza Gautiera Paulina. V drugi ga je premagal Francoz Romain Febvre, tretji je bil Paulin. Skupno je osvojil Gajser 47 točk, Febvre 40, Paulin pa prav tako 40.

 

K. Ž.

(Visited 9 times, 1 visits today)