Uspeh slovenskih raziskovalcev – pridobili tri mednarodne projekte

4. februarja, 2017

Trije projekti slovenskih raziskovalcev so bili po poročanju STA uspešni na mednarodnem razpisu Pametne prihodnosti mest in bodo za raziskovanje prejeli skoraj 700.000 evrov. Slovenija je na razpisu sodelovala prvič, pri projektu Svetla prihodnost za črna mesta pa slovenski raziskovalci prevzemajo tudi vlogo koordinatorja.

Med petnajstimi izbranimi projekti kar trije slovenski

Slovenija je na razpisu ERA-NET Cofund sodelovala prvič, prijavljalo pa se je kar 187 različnih projektov. Izbranih je bilo le najboljših 15, izmed katerih je Slovenija pridobila sredstva za tri projekte. Vrednost projekta ERA-NET Cofund za tri raziskovalne skupine znaša nekaj manj kot 700.000 evrov, pri čemer bo Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS (ARRS) prispevala 425.000 evrov, preostanek pa je Agencija pridobila na razpisu.

Na razpisu so bili uspešni projekti Fakultete za družbene vede (FDV) Univerze v Ljubljani, Urbanističnega inštituta RS in projekt Znanstvenoraziskovalnega centra (ZRC) Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU). Slednji projekt je prejel tudi vlogo koordinatorja, kar direktor ARRS-ja József Györkös ocenjuje kot izjemen uspeh raziskovalcev.

architecture-1836444_1920Razpis Pametne prihodnosti mest
Mednarodni razpis Pametne prihodnosti mest je pripravila evropska Skupna programska pobuda Urbana Evropa. Proračun razpisa je znašal 24,5 milijona evrov, sodelovalo pa je 22 agencij iz 18 držav. Dodatnih 5 milijonov evrov so agencije pridobile z uspešno prijavo na razpis Evropske komisije ERA-NET Cofund, ki poteka v okviru programa Obzorje 2020. Namen projektov je reševanju skupnih evropskih izzivov, kar zahteva učinkovito sodelovanje raziskovalcev iz različnih držav.

 

FDV sodeluje pri projektu Urbano izobraževanje v živo, ki vzpodbuja sodelovanje med univerzami in mestnimi skupnostmi s pomočjo učnih procesov študentov in razvojem lokalnih znanj. Urbanistični inštitut RS je del projekta C3PROSTORI – Uporaba IKT za so-ustvarjanje vključujočih javnih prostorov, kjer bodo informacijsko komunikacijske tehnologije souporabili za ustvarjanje javnih prostorov. S projektom Svetla prihodnost za črna mesta, v katerem sodeluje ZRC SAZU, želijo poglobiti raziskovanje malih industrijskih mest

 

Vir: STA 

(Visited 6 times, 1 visits today)