LOGO_LUPA_web

Učimo se z gozdovi – gozd je modrost!

21. marec, 2019
Gozd na Pokljuki (foto: Aleš Zdešar, www.slovenia.info)

 

Leta 2012 je Generalna skupščina Združenih narodov razglasila 21. marec za Mednarodni dan gozdov. Z letom 2013 je tako ta dan še posebej namenjen ozaveščanju svetovne javnosti o pomenu gozdov in dreves vseh vrst za življenje na Zemlji. Nosilna tema letošnjega mednarodnega dneva gozdov po vsem svetu je »Učimo se z gozdovi – gozd je modrost!«

V mestih danes živi več kot polovica svetovnega prebivalstva, do leta 2050 pa se bo po predvidevanjih ta delež povišal na 70 odstotkov. Otroci in odrasli smo vse manj povezani z naravo in vedno manj razumemo vlogo in pomen gozdov ter trajnostnega, sonaravnega in večnamenskega gospodarjenja z njimi za zdravo in trajnostno družbo. Ključnega pomena je, da gozdove in njihove vloge spoznamo in se z njimi zbližamo že v zgodnjem otroštvu.

Vir: MKGP
Vir: MKGP

Naša prihodnost je odvisna od razumevanja in ohranjanja gozdov

Gozdovi čistijo zrak in vodo ter ohranjajo zdravje in dobro počutje ljudi. Imajo ključno vlogo pri spopadanju z največjimi izzivi sedanjosti in prihodnosti – podnebnimi spremembami, odpravljanju lahkote in ustvarjanjem trajnostnih skupnosti. Pomen gozdov bo ob povečanju svetovne populacije na predvidenih 8,5 milijarde do leta 2030 večji kot kadar koli prej.

Učenje o drevesih in gozdovih je zelo pomembno

Povezovanje otrok z naravo ustvarja prihodnje generacije, ki se zavedajo vloge in pomena gozdov. Za nekatere otroke gozdovi predstavljajo življenjski prostor ter neposredni vir hrane in drugih naravnih virov. Drugi pa lahko gozd spoznavajo v učilnicah, gozdnih šolah in vrtcih, med vodenimi aktivnostmi gozdne pedagogike ter med preživljanjem časa v urbanih parkih in vrtovih.

Za ohranjanje zdravih gozdov so pomembna tradicionalna in sodobna znanja

Gozdarji dobro poznajo in razumejo naravne procese, ki potekajo v gozdu in uporabljajo tradicionalne in najsodobnejše metode za zagotavljanje trajnostnega razvoja gozdov. Na drugi strani pa imajo tudi lastniki gozdov in lokalne skupnosti številna znanja in spoznanja, ki zagotavljajo njihov trajnostni razvoj.

Dogodki povezani z mednarodnim dnevom gozdov

•    Učimo se z gozdovi – gozd je modrost

Zavod za gozdove Slovenije organizira v četrtek, 21. marca, v Mestnem gozdu v Celju več izobraževalnih dejavnosti, namenjenih šolarjem, strokovnjakom s področja učenja in izobraževanja v gozdu ter najširši javnosti.

•    Pomladimo slovenske gozdove

Slovenski državni gozdovi bodo letos drugič organizirali vseslovensko prostovoljno akcijo sajenja dreves z naslovom »Pomladimo gozdove«, ki bo potekala 6. aprila 2019 na več lokacijah po Sloveniji.

•    Kulturni bazar – Gozd skozi umetnost in kulturo

Vsebine o pomembnosti gozdov ter njihovih funkcijah, bodo še posebej povezane s kulturnimi in umetnostnimi vsebinami na letošnjem Kulturnem bazarju, (Cankarjev dom, 4. aprila 2019), v okviru medresorskega tematskega sklopa Gozd skozi umetnost in kulturo.

 

Vir: MKGP

(Visited 13 times, 1 visits today)