Trzinsko-idrijska zmaga na državnem tekmovanju Mladina in gore

22. januar, 2017
Finale 28. državnega tekmovanja Mladina in gore v Idriji (foto Manca Čujež)

Idrija je 21. januarja gostila 28. državno tekmovanje Mladina in gore, najbolj uveljavljeno planinsko tekmovanje za mlade iz znanj, veščin in izkušenj z vseh področij in oblik planinskega delovanja. V najstarejšem slovenskem rudarskem mestu so se osnovnošolske zmage veselili Obriti orli iz Trzina, ki so za sabo pustili Mount M.U.N.T. iz Črnuč in Pretkane gamse z Bleda, v srednješolski kategoriji so si prva tri mesta razdelile domače ekipe: Gorske zjale, Planinski muhi in Dva strašna majstra.

Tekmovanje iz znanja in športno tekmovanje

Mladina in gore, ki je hkrati tekmovanje iz znanja in športno tekmovanje, saj planinstvo obe prvini enakovredno združuje, je namenjeno osnovnošolcem od 6. do 9. razreda, letos je bila že drugič izvedena tudi podobna preizkušnja za srednješolce. Eno najpomembnejših tekmovanj za popularizacijo planinstva in spoštljivega odnosa do narave je tudi priložnost za druženje in spoznavanje mladih planincev iz vse Slovenije.

Štiričlanske ekipe osnovnošolcev in dvočlanske ekipe srednješolcev so tekmovanje začele dopoldne s testi iz planinskega znanja, ki so ga mladi pridobivali v planinskih krožkih in med udejstvovanjem v planinstvu. V finalni del državnega tekmovanja za osnovno šolo se je uvrstilo šest najboljših ekip, ki so v finalu v obliki kviza odgovarjale na vprašanja iz Planinske šole in dodatnega gradiva o Idrijsko-Cerkljanskem hribovju, uporabi defibrilatorja in mladinskem delu v planinski organizaciji, pokazati pa so morale tudi praktično znanje iz orientacije, prve pomoči in splošnega planinstva.

 

Vir: PZS

(Visited 7 times, 1 visits today)