LOGO_LUPA_web

Trebušna gripa na pohodu – kaj lahko storimo in kako dolgo moramo ostati doma?

8. januar, 2017

Norovirusi so trenutno na pohodu. Bruhanje, driska in vročina so glavni znaki t.i. trebušne gripe, ki s samo gripo sicer nima nobene povezave. Zdravil proti virusom ni, paziti je treba le, da ne dehidriramo, ter čimbolj počivati. Otroci, starejši in kronični bolniki naj vseeno kontaktirajo ali obiščejo zdravnika.

Kaj lahko naredite sami?

  1. Ko začnete bruhati, ne jejte vsaj nekaj ur, da se želodec umiri.
  2. Pijte veliko tekočine, takoj ko lahko. Voda ni dovolj. Dehidracija pomeni izgubo tekočine, ampak tudi pomembnih elektrolitov, zato je najbolje piti rehidracijske praške, ki jih dobimo v lekarni, učinkovit je tudi dodatek kokosove vode v vodo, izotonični napitki, v skrajnem primeru bo zalegla tudi cedevita z malo soli ali limonada z malo soli. Pijte po požirkih, redno. Če se pojavijo znaki dehidracije (neredno odvajanje vode, vrtoglavica), poiščite zdravniško pomoč.
  3. Počasi začnite jesti. Najprej hrano, ki je lahko prebavljiva, kot so banane, krekerji, riž. Če se slabost vrne, ponovno prenehajte jesti. Še nekaj dni se izogibajte se mleku in mlečnim izdelkom, kavi, alkoholu, nikotinu, mastni in začinjeni hrani.
  4. Počitek je ključen. Slabost in dehidracija nas oslabita in utrudita, k čemur pripomore edino dovolj počitka.

Koliko časa smo še ‘kužni’?

Takoj, ko se začnejo prvi znaki okužbe, jo lahko že prenašamo naprej. Ponavadi se simptomi pokažejo dan ali dva po izpostavljenosti. Po dnevu ali dveh se večina ljudi že počuti bolje, od tega trenutka dalje pa smo kužni še 3 dni, nekateri pa, kot navajajo strokovnjaki na Mayo Clinic, lahko virus prenesejo tudi še po dveh tednih!

 

Vir: mayoclinic.com

 

(Visited 13 times, 1 visits today)