Top 10 destinacij v Evropi v letu 2017

15. februarja, 2017

Priznani spletni portal European Best Destinations je objavil najboljše evropske destinacije za leto 2017. Glasovalo je skoraj pol milijona ljudi, ki so za najboljšo destinacijo izbrali mesto Porto na Portugalskem.

1. Porto, Portugalska

Kot so zapisali o zmagovalnem mestu, gre za cidade invicta – nepremagljivo mesto, ki prepriča s svojo arhitekturo, zgodovino in kulturo ter živi v sožitju z reko Douro, reko zlata. Porto je sicer drugo največje mesto Portugalske. Zahodno od centra najdemo stolp Torre del Clérigos, ki je bil zasnovan v 18. stoletju in ponuja prelep razgled nad celotnim mestom. Izmed petih mostov je zagotovo najbolj znan najstarejši, ki ga je 12 let pred svojim najbolj znanim delom zgradil Auguste Eiffel.

2. Milano, Italija

Milano z izjemno bogato zgodovinsko dediščino velja za kulturno, ekonomsko in gospodarsko središče Lombardije. Bogata kulturna dediščina zaobjema katedralo, imenovano Il Duomo di Milano in grad Castello Sforzesco, če naštejemo le najbolj znani arhitekturni mojstrovini. Milano slovi kot modna prestolnica, ki se brez težav kosa s Parizom ali New Yorkom, najbolj slovite modne znamke in trgovine pa se nahajajo na ulici Montenapoleone in na Piazza Duomo oz. na ulici Galleria Vittorio Emanuele II.

3. Gdans, Poljska

Gdansk je v tekmovanju za najboljšo evropsko prestolnico tekmoval prvič, prepričal pa je z dobro ohranjeno kulturno dediščino, ki sta jo sooblikovala tudi slikarja Anton Möller in Izaak van den Blocke. Mesto ob Baltskem morju velja za eno najlepših mest na Poljskem in severnem delu Evrope.

4. Atene, Grčija

Svetovno znani templji Akropola ali Zevsa v Atenah so vedno polni obiskovalcev. Atene tvorijo čudovit konglomerat starodavnega antičnega in sodobnega mesta. Predstavljajo središče umetnosti, učenja in filozofije ter so splošno priznane kot zibelka zahodne civilizacije in rojstni kraj demokracije.

atene

5. San Sebastian, Španija

V vročem poletju se Španci in ostali turisti radi umaknejo na vlažni in osvežujoči sever države, posebej v San Sebastian. Na poti iz Bilbaa se nahaja veliko vaških ali kmečkih penzionov – casas rulales, San Sebastian pa je zaradi svoje lokacije, oblike in posebnega vzdušja zelo dobra alternativa ostalim mestnim plažam v Evropi.

6. Sozopo, Bolgarija

Bolgarija je med turisti vedno bolj priljubljena, saj ponuja slikoviti preplet narave, gora, morja, tradicije in modernosti. Obmorsko mesto Sozopol na vzhodu države ob Črnem morju velja za najstarejše mesto v Bolgariji.

7. Dunaj, Avstrija

Dunaj predstavlja kulturno, gospodarsko in politično središče Avstrije, hkrati pa je izjemno priljubljeno med turisti. Izjemna kulturna ponudba in znamenitosti se lepo prepletajo z dunajskim udobjem, ki ga najbolje predstavlja Ringstrasse. Bulvar je dal zgraditi avstrijski cesar Franc Jožef, s čimer je povezal takratno središče Dunaja s predmestjem.

8. Stari Grad, Hrvaška

Letovišče in pristanišče na otoku Hvar, Stari Grad, je zgrajeno na temeljih grškega Pharosa, zato je najstarejše mesto na Hrvaškem, priznano tudi s strani organizacije UNESCO. Na več krajih je še danes mogoče videti ostanke grške, rimske in zgodnjekrščanske arhitekture.

9. Basel, Švica

Bazel ob reki Ren meji na Nemčijo in Francijo, zato posebej privablja z značilnostmi švicarske natančnosti in multikulturnosti. Kulturno vrednost doda več kot 40 muzejev in vsakoletni najpomembnejši umetnostni sejem – Basel Art.

basel

10. Madrid, Španija

Madrid ponuja čudoviti preplet zgodovinskega ozadja, bulevarjev, ulic in zelenih površin. Španska prestolnica ponuja tudi izjemno pestro nočno življenje, navkljub moderni infrastrukturi pa je ohranil občutek in videz majhnih zgodovinskih ulic in sosesk.

Vir: Best European Destinations

(Visited 21 times, 1 visits today)