To soboto gremo na praznik česna!

10. julija, 2019
Igor Fabjan
Foto: Igor Fabjan

V Novi vasi nad Dragonjo bodo 13. in 14. julija pripravili tradicionalni Praznik vina in česna.  Ne pravijo kar tako, da je Nova vas slovenska prestolnica česna, saj je igral v vaški ekonomiji že pred stoletji pomembno vlogo. Menda so s prodajo česna zaslužili toliko, da so lahko ob cerkvi Rožnovenska Mati Božja, zgradili samostojno stoječi zvonik z uro.

Foto: Igor Fabjan

Vaška fešta z bogato ponudbo lokalnih izdelkov

Glavni prireditveni prostor je pred kulturnim domom, kjer poteka vaška fešta. Domiselno okrašene stojnice domačini razvrstijo po celi vasi, mnoge na domača dvorišča. Pripravijo bogato ponudbo vina, sadja in zelenjave, oljčnega olja, medu in seveda česna. Slednjega lahko kupite v kitah oz.“reštah” kot jim pravijo. Avtohtoni istrski česen je prepoznaven po rdeči kožici in velikih strokih in vaščani so ponosni na ohranitev starih semen. Brez česna ni tradicionalne istrske kuhinje. Drobec kulinarične dediščine bo mogoče tudi okušati: različne namaze, vložen česen, sladice, lazanja s »peski« – poganjki mladega česna. Poganjke pripravljajo tudi dušene, v solati ali pa z njimi naredijo fritato – jajčno omleto.

Foto: Igor Fabjan

Za etnološko prireditev skrbi Turistično združenje Portorož v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Nova vas. Tako kot na preteklih prireditvah bodo tudi letos poskrbeli za brezplačni avtobusni prevoz iz Pirana, Portoroža in Lucije. Vas z nekaj več kot dvesto prebivalci leži na nadmorski višini 250 metrov, do nje pa se vzpenja ovinkasta cesta iz Dragonje.

 

 

 

 

 

(Visited 19 times, 1 visits today)