To imam po babici!

14. junij, 2017

Znanstveniki so nedavno dokazali, da se nam izkušnje naših babic zapišejo v naše gene. Težko otroštvo naših starih staršev ali neverjetne avanture, ki so jih doživeli, lahko spremenijo našo osebnost – sprožijo denimo anksioznost ali odpor – z vplivom na del genov v možganih.

Izraelski znanstvenik je že v 70ih letih prejšnjega stoletja razvijal to idejo v doktorskih študijah, a do nedavnega je še vedno veljalo, da genetsko dedovanje ne vpliva na spremembe v obnašanju. Nedavno pa sta se dva znanstvenika, ki nista verjela, da je to mogoče, odločila, da zadevo vseeno testirata – in tako naredita pravo znanstveno raziskavo. Ta je pokazala, da obnašanje matere in babice lahko povzroči genetsko spremembo. Ker je nemogočoge odvzemati vzorce možganov, sta merjenje izvajala na vzorcih krvi z markerji.

Čustveni pretresi naših staršev ali starih staršev vplivajo na nas kot odrasle

Zanimiva ugotovitev je denimo bila, da denimo, če starši zadanejo na lotu ali doživijo bankrot, ko smo stari 2 leti, bo to močno vplivalo na naše možgane – in na čustvovanje v odrasli dobi – dosti močneje, kot če bomo to doživeli (sami) kasneje v življenju.

Druga pomembna ugotovitev pa je, da se čustveni odziv, depresija, anksioznost … prenašajo tudi prek generacij.

Trenutno poteka še več študij na to zanimivo tematiko, s katero se ukvarja nevroznanost.

Povzeto po: Discover Magazine

(Visited 6 times, 1 visits today)