Težave z voluharjem

27. maja, 2013

Imam velike probleme z voluharjem, ki mi poje vse, od čebulnic do tulipanov. Kaj mi priporočate? (Karmen iz Vrhnike)

Jerneja Jošar odgovarja:

Voluhar se prehranjuje samo z rastlinami, zato v vrtovih, kjer ima na razpolago različne poslastice, naredi veliko škode. Pri odganjanju voluharja moramo biti čim bolj vztrajni. Ne prenaša namreč nenehnega vznemirjanja. Zato je še najboljši recept uporaba čim več različnih tehnik, ki ga bodo sčasoma odgnale.

Na trgu lahko kupimo pasti in odvračala, ki mu smrdijo. V rove lahko zlivamo bezgov čaj, natlačimo limonine in pomarančne lupine, česen, bezgove liste in cvetove. Prav tako pomaga, če zapičimo po vrtu čim več bezgovih vejic.
Vseh rastlin voluhar ne mara. Zato namesto tulipanov posadite cesarski tulipan, pa tudi narcise mu smrdijo. Križnolistni mleček, kristavec in česen so rastline, ki ga bodo pomagale pregnati z vrta.
Na tisto mesto, kjer je naredil kup, v tla zakopljemo steklenice, ki jim odstranimo zamašek in odrežemo dno. Veter bo povzročal zvoke, ki ga motijo. Zelo ga moti tudi hrup vetrnic. Če imamo v vrtu ježa, smo že na pravi poti, saj se hrani z mladiči voluharja. Tudi podlasice, dihurji in kače so odlični lovilci voluharja in ostalih glodalcev. Mačke v vrtu ga bodo neprestano preganjale. Ptice roparice, kot je npr. kanja, ki se hranijo z voluharji, so v vrtu dober pomagač. Privabimo jih tako, da postavimo visok drog s prečno palico, na katerem bodo posedale.

(Visited 227 times, 1 visits today)