Teden otroka: 30 let od sprejetja Konvencije o otrokovih pravicah

4. oktobra, 2019

Otroci smo bili vsi in otrok v nas zbudi najbolj nežna in primarna čustva, ob njem podoživljamo sebe v njegovih letih in smo do njih zaščitniški. Čeprav je naš standard danes višji, pa je veliko otrok, ki ne živijo nič bolje ali pa je njihova dobrobit celo ogrožena. Tudi zato v Sloveniji tudi letos obeležujemo Teden otroka, ki je projekt Zveze prijateljev mladine Slovenije. in letos poteka od 7. do 13. oktobra 2019.

Teče tudi 30. obletnica sprejetja Konvencije o otrokovih pravicah – tako je osrednja tema Tedna otroka 2019 »Naše pravice«, njena poslanica pa pesem Toneta Pavčka, Naše pravice.

V Mariboru

V Mariboru se boste lahko ob Tednu otroka udeležili naslednjih dogodkov:

  • Brezplačni tečaji za mlade: Odkrij svoje močne strani! Potekali bodo: foto tečaj, Impro gledališče ter Mini tečaj prve pomoči.
  • Cikel predavanj za starše: Ko poskrbim zase, sem lažje starš.
  • Natečaj proti nestrpnosti »100 ljudi 100 čudi«, na temo Življenje na kolesih, kjer do 8.11. zbirajo slogane, ki govorijo proti stereotipom o ljudeh na invalidskih vozičkih.
  • Vesela Pohorska sobota z glasbeno skupino, srečelovom, delavnicami, plezanjem ter jesenskimi dobrotami.
  • Dobrodelna fotografska razstava, likovni natečaj, okrogla miza

Razstava bo na ogled v Slovenskem šolskem muzeju v Ljubljani. Razstavljene bodo najboljše fotografije največjega fotografskega natečaja na svetu, CEWE Photo Awards 2019. Zadnji dan razstave bo potekala licitacija slovenskih fotografij, izkupiček bo namenjen otrokom, ki si ne morejo privoščiti zimskih počitnic.

Osnovne in srednje šole so povabljene k sodelovanju na likovnem natečaju »Naše pravice«, kjer bodo izbrali 12 del za objavo na koledarju ZPMS za prihodnje leto.

  • 10. oktobra ob 13. uri bo na Gospodarski zbornici Sloveniji potekala Okrogla miza »Pravice otrok v Sloveniji«.

Vabljeni, da se udeležite katerega od dogodkov ter tako podprete predvsem njih – otroke.

 

(Visited 11 times, 1 visits today)