Ta veseli dan kulture – dan odprtih vrat številnih muzejev in brezplačnih predstav

1. december, 2016

<![CDATA[

V Prešernovem letu 2000 je ministrstvo za kulturo začelo s pobudo dneva odprtih vrat slovenskih kulturnih ustanov. Z leti se je preoblikovala v Ta veseli dan kulture in prerasla v množičen kulturni dogodek in veselo praznovanje ob 3. decembru, Prešernovem rojstnem dnevu.

Tudi letos bodo 3. decembra svoja vrata odprli številni nacionalni in občinski kulturni zavodi, zvrstili se bodo brezplačne predstave, razstave, koncerti, predavanja, vodenja in delavnice.

Ministrstvo za kulturo je pripravilo celoten seznam na svoji spletni strani, mi pa izpostavljamo nekaj zanimivih.

Elan v Tehniškem muzeju Slovenije
V okviru razstave Z Elanom do zvezd bodo otroci izdelali zanimivo igračo, sledil pa bo sprehod z avtorjem po razstavi o bogati zgodovini tovarne Elan in njeni izredno raznoliki proizvodni dejavnosti.
Oživitev Ulice obrtnikov v Muzeju novejše zgodovine Celje
Opremo, orodja, pripomočke in izdelke povezane z devetimi poklici nam bodo predstavili mojstrice in mojstri urbanih obrti, ki bodo z nami delili tudi svoje spomine.
Slovenski kozolec včeraj, danes, jutri na Liznjekovi domačiji v Kranjski Gori
Razstava in dogodek ob 20-letnici gibanja za ohranitev kozolca:
–    predstavitev celoletnega programa dogodkov ob 20-letnici gibanja / projekta Slovenski kozolec
–    prizadevanja za obnovo kozolcev v občini Kranjska Gora
Uganke neugnanke v Pokrajinskem muzeju Ptuj – Ormož (Ptujski grad)
Na Ta veseli dan kulture bodo v muzejskih zbirkah v ptujskem gradu otroke in starše čakale uganke, da jih poiščejo in rešijo. Uganke bodo otroci nato ilustrirali, slike pa razstavili na grajskih arkadah.
Ogled razstav v Muzeju premogovništva v Velenju
V zunanjem delu bomo obiskovalci s sprehodom po desetih tematskih sklopih dobili bolj natančno podobo razvoja slovenskega premogovništva. Ta nas najprej pripelje do podatkov o nastajanju različnih vrst premoga in njegovi uporabi od prvih začetkov na Kitajskem pred 3000 leti. Naslednje teme prikazujejo tehnični razvoj pridobivanja premoga od 18. stoletja dalje; najprej odkrivanje premoga na izdankih in globinska vrtanja, razvoj jamomerstva ter natančen pregled uvajanja različnih transportnih in odkopnih strojev in naprav v slovenske premogovnike.
Posebej zanimivo so prikazane teme iz življenja premogarjev.
KUL!TURA po Piranu, iskanje skritega zaklada v Mestni knjižnici Piran
Poučno-zabavni sprehod za otroke po piranski kulturni poti, poln presenečenj, zanimivih kvizovskih vprašanj in razkritih kulturnih zakladov.
 

]]>

(Visited 3 times, 1 visits today)