Ta veseli dan, ko se ptički ženijo

10. marec, 2016

Čeprav je kot dan zaljubljencev bolj poznano valentinovo, imamo tudi Slovenci svojo različico tega praznika – Gregorjevo. 12. marca goduje sv. Gregor, zavetnik rudnikov, zidarjev, izdelovalcev gumbov, učenjakov, učiteljev in študentov, predvsem pa glasbenikov in pevcev ter pevskih zborov. To je dan, ki je v preteklosti naznanjal prvi dan pomladi.

Gregorjevo je dobilo ime po svetem Gregorju Velikem, ki je veljal za idealnega papeža in cerkvenega učitelja. Ta je godoval na prvi spomladanski dan. Z uvedbo gregorijanskega koledarja pa se je njegov god z 21. marca prestavil na 12. marec. Z gregorjevim je povezanih več tradicionalnih verovanj. »Na gregorjevo se ptički ženijo,« lahko vsako leto slišimo iz ust svojih babic, dedkov in staršev. Šega pravi, da bo prva ptica, ki jo mlado dekle na ta dan vidi, naznanila, kakšen bo njen mož. Sv. Gregor je prav tako prinašalec luči, saj v preteklosti od tega dne obrtnikom ni bilo več treba delati ob svetlobi petrolejk. Druga šega pravi, da so luč ‘vrgli v vodo’. Še danes se je zaradi tega pomena, predvsem na Gorenjskem, v krajih z dolgoletno obrtniško tradicijo – v Tržiču (čevljarstvo), Kamni Gorici, Kropi (kovaštvo) in Železnikih (železarstvo), ohranil običaj spuščanja gregorčkov po rekah in potokih.

Mogoče povezava med svetim Gregorjem in slovenskim dnevom zaljubljencev ni najbolj jasna, je pa vseeno prisotna. S prebujanjem pomladi nastopi novo obdobje, narava na novo zacveti, ptice začenjajo peti, dnevi postajajo daljši in bolj sončni, ljudje smo bolj veseli in energični. To velikokrat vodi v nastajanje novih odnosov in ljubezni.

Nekoč bakle, danes plavajoče umetnine

Lanskoletno gregorjevo v KranjuZadnje desetletje se gregorjeve šege prenašajo v mestna in predmestna okolja. Danes ta dan zaznamujejo predvsem gregorčki, razsvetljene hišice, ki polzijo po vodni gladini. Da bi voda odnesla vse slabo, skrbi in zimo, na predvečer praznika ljudje v vodo spuščajo umetelno izdelane hišice, v katere postavijo svečke. Seveda pa ob vsem skupaj ne smemo pozabiti na popke, ki počasi pokajo, na toplo sonce, ki kuka iz za oblakov in nas nežno boža, ter ptičke, ki glasno žvrgolijo v bližnjem grmu. Boste tudi vi pozdravili prihod sonca in pomladi s spuščanjem gregorčkov v enem od slovenskih krajev? V Kranju, Tržiču, Novem mestu, na Vrhniki ali morda kje drugje?

 


V Kranju, v Kranjski hiši, v petek, 11. marca ob 17. uri, za otroke pripravljajo delavnico izdelovanja gregorčkov, ki jih bodo uro pozneje skupaj spustili v kanjon reke Kokre. V soboto, 12. marca, pa bodo pripravili sejem Kr’Gregorčkova kuhna, z začetkom ob 16. uri na Glavnem trgu.

Tudi na Vrhniki bodo praznovali slovenski praznik. Od 15. do 17. ure bodo v Domu upokojencev Vrhnika združili moči otroci in starejši občani, ki bodo izdelali potujoče ladjice. Skupaj se bodo v sprevodu, ob zvokih lokalnega ansambla, sprehodili do potoka Bela, kjer bo potekal kulturni program; ob 17.30 uri bodo po potočku spustili svoje ladjice.

V Novem mestu se boste lahko udeležili Gregorjevega sejma, ki bo potekal od 11.–13. marca. Za vas pripravljajo dobrote s kmetije, pomladni vrt, razstavo miniatur kozolcev, fotografsko razstavo lepot Dolenjske in rokodelsko tržnico. Ansambel Žmurek, Mladi Dolenjci, Nebo, Moment, Nemir, Pišečka Mica in drugi pa bodo poskrbeli za razvedrilo.

V Tržiču se bodo otroci v petek, 11. marca, ob 16. uri, v Kurnikovi hiši lahko udeležili delavnice izdelovanja gregorčkov in jih nato po 18. uri spustili po Tržiški Bistrici. V hiši pa si boste lahko prav tako ogledali razstavo z naslovom ‘Moč ognja in luči’, ki jo pripravlja Tržiški muzej.

 

Foto: TIC Kranj

(Visited 4 times, 1 visits today)