Švicarska vasica želi povečati število prebivalcev – z denarjem

24. november, 2017

Ali kdaj sanjate o pobegu v idilično vasico v Alpah? Švicarsko mestece Albinen v kantonu Valais vam za selitev tja plača 25.000 švicarskih frankov (21.500 evrov).

Mesto želi namreč povečati populacijo skupnosti, ki se je zmanjšala na le 240 prebivalcev. Po programu mestnega sveta bo vsak odrasel prejel še dodatnih 8.600 evrov za vsakega otroka. Kar je skupno torej čez 60.000 evrov za štiričlansko družino.

Večina prejšnjih prebivalcev, ki so zapustili svojo rodno vas, so bile družine z otroki, kot poroča Švicarska tiskovna agencija ATS, zadnjim trem odhodom je botrovalo zaprtje šole v Albinenu. Res pa je tudi, da vasica ni bila nikoli velemesto. Najvišje zabeleženo število prebivalcev je bilo 380.

švicarska vasica

V čem pa je ‘finta’?

Seveda za ta denar veljajo določeni pogoji. Ponudba velja za vse, ki so mlajši od 45 let, morajo kupiti ali zgraditi hišo, v kateri bodo živeli ves čas – počitniški vikend torej ne velja. Hiša mora biti v vrednosti vsaj 170.000 evrov.

Poleg tega se mora vsak, ki dobi denar, zavezati, da bo tam živel vsaj 10 let, sicer mora vsoto vrniti. Mestna uprava upa, da bodo z novimi prebivalci prišli tudi dobički – skozi davke, gradbene pogodbe in nakupe lokalnih izdelkov.

 

Vir: Telegraph

Uvodna fotografija je simbolična.

(Visited 8 times, 1 visits today)