LOGO_LUPA_web

Svetovni dan za zaščito laboratorijskih živali

24. april, 2019

Danes (24. april) obeležujemo svetovni dan za zaščito laboratorijskih živali, ki kljub že 40 letnem prizadevanju, da bi se testiranja na živalih prepovedala, še vedno trpijo in umirajo.

Po podatkih spletne strani Human Society Internationa Europe, vsako leto samo v testih za kozmetične izdelke umre 500.000 živali. Po svetu je le 38 držav sprejelo zakone, ki prepovedujejo kozmetične poskuse in testiranja na živalih. Med njimi je tudi EU, ki je marca leta 2013 prepovedala prodajo kozmetike, ki je bila testirana na živalih.

S svojim nakupom spreminjate svet

V EU so izdelki, ki niso testirani na živalih, označeni s simbolom skakajočega zajčka (Leaping Bunny) v modrem krogu. Koalicija za informiranje potrošnikov v kozmetiki (CCIC) je leta 1996 razvila mednarodno prepoznan standard skakajočega zajčka, ki označuje izdelke, ki niso bili testirani na živalih v nobeni stopnji razvoja izdelka. Na ta način so želeli potrošnikom olajšati nakupovanje živalim prijaznih izdelkov in povečati zaupanje v podjetja, ki proizvajajo etične izdelke.

 

Vir: Leaping Bunny, Human Society Internationa Europe

(Visited 5 times, 1 visits today)