Svetovni dan knjige in avtorskih pravic

23. april, 2018

23. april je bil leta 1995 s strani Unesca proglašen za Svetovni dan knjige in avtorskih pravic. To je še ena priložnost za promocijo branja in založništva ter hkrati čas za opozarjanje na zaščito avtorskih pravic ter intelektualne lastnine. 

Hkrati je ta dan tudi simboličen dan za svetovno književnost, saj je na ta dan umrlo kar nekaj slavnih književnikov: William Shakespeare, Miguel Cervantes, Rupert Brooke, William Wordsworth…

V Sloveniji najdaljše ‘praznovanje’

Praznik s številnimi dogodki, ki postavljajo na prvo mesto knjige, obeležujejo mnoge države po svetu. Nekatere tudi po več dni. Lahko se pohvalimo, da je prav Slovenija ena izmed držav, v kateri potekajo prireditve najdlje. Vrstijo se različne kulturne prireditve povezane z branjem in literaturo v knjižnicah, galerijah, šolah in še kje. Poleg skupinskih branj, srečanj z avtorji potekajo tudi okrogle mize, različne delavnice, filmske projekcije, koncerti.

Založniki v tem času še posebno spodbujajo širjenje bralne kulture. Tudi s prodajo knjig po znižanih cenah. Tradicionalno bo teden dni prej Društvo Slovenskih pisateljev začelo s tokrat že 23. festivalom Slovenski dnevi knjige.

retail-3205035_640

Letošnja Svetovna prestolnica knjige so Atene

Na ta dan si mesta predajajo prestižni naslov Svetovna prestolnica knjige. Za prvo prestolnico je bil leta 2001 izbran Madrid, Ljubljana se je z naslovom ponašala leta 2010, letos pa bodo nova prestolnica postale Atene.

greece-2549507_640

Letošnjemu praznovanju se ob 70. obletnici sprejetja Splošne deklaracije človekovih pravic aktivno pridružuje tudi Amnesty International Slovenije, ki je zainteresiranim šolam poslala slikanici Pomisli (pesem Johna Lennona) in Vsi se rodimo svobodni.

Igor Fabjan

 

 

 

 

(Visited 5 times, 1 visits today)