Gostujoča kolumna: Super junaki na letovanju

29. julija, 2017

Poletje v meni venomer prebudi spomine, ki me odpeljejo nazaj. Nazaj do počitnic v otroštvu, pa naprej do prvega potovanja ter vse do letovanj in taborov za otroke, ki sem se jim pred štirimi leti pridružila kot vzgojiteljica in medicinska sestra.

Za to priložnost bom za vedno hvaležna ZPM Ljubljana Moste-Polje. Letovanja ne prinašajo znanja, izkušenj in lepih spominov le otrokom, vse našteto z njimi pridobivamo tudi vzgojitelji. Zgodbe otrok so vsaka zase tako posebne, da ostanejo za vedno. Štejem pa si v čast, da sem lahko del njih.

Otroci prihajajo iz različnih okolij. Kateri so tisti, ki so jim letovanje lahko omogočili starši, in kateri so tisti, ki so odšli na letovanje brezplačno preko humanitarnega programa, vzgojitelji ne vemo. Za nas je pomembno le eno: omogočiti otrokom nepozabno in pozitivno izkušnjo. Ves čas si prizadevamo spodbujati otroke, da pokažejo svoje sposobnosti in talente ter jih še dodatno razvijajo. Bolj izkušeni spremljevalci že prvi dan prepoznamo otroke, ki potrebujejo pomoč pri usvajanju socialnih veščin.

Taki otroci imajo najpogosteje nizko samopodobo, ki jo poizkušajo zakriti z raznimi vedenji, s katerimi preusmerijo pozornost. Kljub temu da sem se kot medicinska sestra naučila ohranjati zdravo distanco do težkih življenjskih zgodb, mi zgodbe otrok, ki nimajo enakih možnosti, vedno znova zbudijo občutek nepravičnosti. Pogled na garderobo, ki ne zadostuje za desetdnevno letovanje na morju, me za trenutek močno razžalosti. Vendar se skupaj hitro lotimo reševanja problema, saj naš stari moto pravi: Le srečen vzgojitelj je dober vzgojitelj.

Dekletcu s popolnoma skrivljeno samopodobo, ki se na vso moč trudi biti sprejeta v svoji skupini, pomagam pri navezovanju stikov z vrstnicami. Hkrati pa zanjo poiščem najprimernejša oblačila, ki jih diskretno pripeljemo iz Ljubljane, kjer nam jih prijazno  podarijo ljudje iz srečnejših okoliščin. Deklici diskretno ponudim oblačila in možnost, da jih pomeri in se odloči, če jih želi obdržati. Kaj kmalu je debele in trikrat ponošene pajkice zamenjala z modernimi kratkimi hlačami, premajhne superge z luknjo na levem palcu pa z japonkami.

Mnogo otrok je prikrajšanih za najosnovnejše življenjske izkušnje in to se nas vzgojiteljev zelo dotakne. A tukaj smo zato, da skupaj najdemo tisto, kar jih zares veseli ter pomagamo pri učenju spretnosti.

Tako je bila na enem od letovanj v skupini desetih deklet ena nekoliko mlajša. Na plaži se je na vso moč trudila izogniti preverjanju plavalnih sposobnosti. Kmalu mi je na samem in v zadregi zaupala, da ne zna plavati in se boji posmeha starejših deklet. Predlog, da se domov lahko vrne kot novopečena plavalka, je sprejela v neverjetnim entuziazmom. Jaz sem poskrbela za pomoč, spodbudo in varnost, za ostalo je poskrbela sama. Bila je pravi pravcati drobižek, a v njej se je skrival pogum večji od največjega superjunaka in čez štiri dni je že plavala žabico.

Vsako letovanje pa se vendarle zaključi s solzami. Prikritimi ali odkritimi, a vse so plod še čisto svežega spomina na skupno nepozabno doživetje. Nekateri otroci so uspeli narediti prve korake na poti samostojnosti, drugi pa so ob spodbudah novih prijateljev zbrali pogum, pokazali svoje sposobnosti ter pri tem nepričakovano zablesteli. Domov se odpravimo vsak s svojo zgodbo in z vsaj enim od junaških odličij, zaradi katerih ne bomo nikoli več isti kot smo bili pred prihodom v naš kolonijski raj.

Znana Supermanova melodija, ki se je vsako jutro pred predajo dežurstev razlegala okoli našega počitniškega doma v Zambratiji, nas bo vedno spominjala na to, da smo vsi v življenju lahko super junaki, če le dobimo priložnost.

Živa Logar, vzgojiteljica,
ZPM Ljubljana-Moste
www.boter.si

(Visited 191 times, 1 visits today)