Strokovna razstava rastlinske proizvodnje v mednarodnem letu stročnic

23. maj, 2016

Letošnji sejem Agra, ki bo potekal od 20. do 25. avgusta v Gornji Radgoni, bo namenil posebno pozornost mednarodnemu letu stročnic.

Razstavo vrtnin in poljščin starih in avtohtonih sort na osrednjem sejemskem vrtu pripravljajo učenci in profesorji Biotehniške šole Rakičan, ki bodo zagotovili tudi vsakodnevne strokovno vodene oglede nasada in pridelkov.

Permakulturni vrt bo po načelih treh temeljev (skrb za zemljo, skrb za ljudi in vračanje presežkov) prikazal trajnostne okvire in samozadostne agrikulturne sisteme, ki so narejeni na osnovi naravnih ekosistemov.

Gain ekološki samooskrbni vrt predstavlja zasaditve vrtnin za samooskrbo družine, s podporo programa naredi vrt.si.

Pred slamnato hiško ob vrtovih bodo dnevno pripravljali jedi iz vrtnin v krušni peči.

Dan sejemskih vrtov

Še posebej živahno dogajanje pa napovedujejo na Dan sejemskih vrtov, 25. 8. 2016. Na sejemski njivi bodo namreč predstavljene slovenske avtohtone sorte kmetijskih rastlin s poudarkom na stročnicah: več vrst fižola, buče za pridelavo olja, detelja, proso s poudarkom na prehrani, travne mešanice, ajda za prehransko industrijo, vrtnine, konoplja za semena, živilsko industrijo, gradbeni material in tekstil, koruza za kuhanje in pečenje. „Poudarek bo na ohranjanju avtohtonih sort semen. Del njive bo namenjen prikazu oživljanja zemlje z zelenim gnojenjem. Na obrobju njive rase v sodelovanju z Inštitutom za hmeljarstvo in pivovarstvo Žalec hmelj,“ napovedujejo organizatorji, Pomurski sejem d.d. Pridelki iz sejemske njive, še posebej kombinacije s fižolom, ptujskim lükom in bučnim oljem, bodo obiskovalcem v pokušnjo v Agrini kuhinji.

(Visited 5 times, 1 visits today)