LOGO_LUPA_web

Stolp, ki na Poljskem ‘sesa’ smog

21. marec, 2018
Foto: studioroosegaarde

Studio Roosegaarde, nizozemski socialni dizajnerski laboratorij, na čelu katerega je inovator Daan Roosegaarde, je izumil projekt ‘Brez smoga’, ki vključuje Stolp brez smoga, Prstan brez smoga in Kolo brez smoga. Vse tri rešitve delujejo kot čistilci zraka, saj iz njega sesajo smog. 

smog-free-bikers

Nedavno so stolp brez smoga postavili v Krakowu, na Poljskem, kjer v parku Jordana stolp deluje kot sesalnik zraka. Gre za 7 metrov visok aluminijasti stolp, ki porabla zeleno energijo in tehnologijo ionizacije. Do zdaj taki stolpi stojijo že na Kitajskem in na Nizozemskem, stolp pa je prejel tudi že številne nagrade, tako za trajnostno naravnanost kot za dizajn.

Čist zrak je nov luksuz

Projekt je del iniciative za čistejši zrak na javnih mestih, očisti pa 30.000 kubičnih metrov zraka na uro, pri čemer porabi toliko elektrike kot grelnik vode.  Daan Roosegarde je za Lonely Planet dejal: “Ne gre več za nakup nove ure ali avta, to je dolgočasen star luksuz. Nov luksuz je čist zrak – brezplačen za vse.”

Nadgradnja čiščenja

Stolp pa ne le čisti zrak, temveč iz zbranih delcev, ki jih stisnejo, izdelujejo nakit. Denimo, prstan brez smoga, ki prinese 1000 kubičnih metrov čistega zraka. Nekateri pari so jih že uporabili kot okoljske poročne prstane.

 

Vir: LonelyPlanet, studioroosegaarde.net

(Visited 5 times, 1 visits today)