Srebro za Janjo Garnbret na svetovnih igrah Vroclav 2017

24. julija, 2017
Foto: Gorazd Hren
Po uvodnih dveh zmagah v svetovnem pokalu 2017 si je športna plezalka Janja Garnbret na svetovnih igrah, ki jih letos gosti Vroclav, priplezala srebrno medaljo v težavnostnem plezanju. To je bil premierni nastop 18-letne Korošice na olimpijskih igrah za neolimpijske športe, medtem ko sta izkušenejša člana slovenske reprezentance v športnem plezanju Domen Škofic in Mina Markovič osvojila peto in sedmo mesto. 
Na svetovnih igrah na Poljskem Slovenijo zastopa 16 športnikov, med njimi trije športni plezalci, ki so že tradicionalno poskrbeli za slovensko medaljo. Športno plezanje je bilo prvič predstavljeno na svetovnih igrah leta 2005, ko je Natalija Gros v Nemčiji osvojila srebrno medaljo, leta 2009 je v Tajpeju zmagala Maja Vidmar, leta 2013 pa se je v Kolumbiji zmage veselila Mina Markovič.
Foto: Peter Hribar
Foto: Peter Hribar

Na svojih premiernih svetovnih igrah je novo kolajno Sloveniji priplezala Janja Garnbret (Šaleški AO). “Že od začetka sezone sem se veselila svetovnih iger, z veseljem sem tekmovala, tako organizacija kot tekma sta mi bili zelo všeč. S polfinalnim nastopom nisem bila ravno zadovoljna, nisem se mogla dovolj osredotočiti na smer in pokazati maksimuma. V finalu sem se sprostila, dobro počutila, škoda edino, da je bila smer spet malo prelahka, potem pa en težek gib, kjer smo padle vse punce na stopničkah. Vendarle pa je tudi drugo mesto super in sem zelo zadovoljna,” je po tekmi občutke strnila aktualna svetovna prvakinja in vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala, ki je dosegla isto višino kot zmagovalka, evropska prvakinja Belgijka Anak Verhoeven, a so za končno uvrstitev odločali rezultati kvalifikacij.

Že tretjič je na svetovnih igrah nastopila aktualna evropska podprvakinja Mina Markovič (ŠPK Plus), po zmagi izpred štirih let letos sedma. “Tretjič nastopiti na svetovnih igrah je lep dosežek, mest za kvalifikacije je zelo malo, zato moraš že veliko pokazati, da se uvrstiš na igre. Kljub temu da je tekmovalk številčno manj, je konkurenca huda in močno pripravljena. Tekma je bila dobra, smer intenzivna, kratka, na moč, tako da s plezanjem moram biti zadovoljna, rezultatsko pa nisem,” je povedala 29-letna Sežančanka, ki je pred štirimi leti zmagala v težavnosti, medtem ko se je leta 2009 v Tajpeju uvrstila na šesto mesto: “Ker so svetovne igre na sporedu vsaka štiri leta, imajo posebno težo, imeti dober rezultat na takem tekmovanju, kot je bila moja zmaga iz Calija leta 2014, je lep dosežek, ki se zapiše v tvoj karierni življenjepis. Četudi malce zmotijo ritem svetovnega pokala, so pomembne in zagotovo vredne udeležbe.”

V moški konkurenci je slovenske barve zastopal Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica), ki se je uvrstil na peto mesto, medtem ko je bil pred štirimi leti osmi. “S plezanjem nisem zadovoljen, saj sem v kvalifikacijah padel dva giba po ključnem gibu, ko sem si neprijetno zvil gleženj sredi stene, a na srečo to ni vplivalo na nadaljevanje tekmovanja. V finalni smeri sem začel sproščeno, a žal v skoku zgrešil oprimke, kar je res škoda, saj nisem mogel nadaljevati, čeprav je bila smer videti obetavno. A tako je pri plezanju, ko odloča en oprimek, sicer pa sem z rezultatom kljub temu zadovoljen,” je svoj nastop v Vroclavu ocenil 23-letni Radovljičan, o svetovnih igrah pa še povedal: “Osebno mi svetovni pokal pomeni veliko več in sem bolj motiviran, ker tam tekmuje polna konkurenca, zato je veliko težje narediti boljši rezultat. Se je pa seveda na svetovne igre težko kvalificirati, saj so na tekmi le prvaki oziroma zmagovalci svetovnega pokala, kar naredi tekmovanje zanimivejše.”

 

(vir: PZS)

(Visited 8 times, 1 visits today)