Slovensko start up podjetje razvilo pametno uro za pilote

8. februar, 2017
Foto: MedicoApps

Slovensko start up podjetje MedicoApps, ki ga vodi računalničar in športni pilot Primož Grajžl, je razvilo prvo pametno uro FlySentinel za pilote. Pametna ura s spremljanjem različnih parametrov v realnem času dodatno izboljšuje varnost poletov.

Multifunkcijska pametna ura

FlySentinel je pametna ročna ura, namenjena pilotom za spremljanje njihovega psihofizičnega stanja med letom, kot so srčni utrip, telesna temperatura in nasičenost kisika v krvi. Prvi nadzorni sistem te vrste meri tudi različne parametre v okolju (temperatura okolja, hrup, vlažnost, ogljikov monoksid, G-sile, GPS lokacijo), identificira tveganja in v realnem času o njih obvešča pilota in ponuja rešitve. V primeru nesreče pošlje tudi klic v sili in sporoči lokacijo.

Zbiranje prednaročil že poteka

Z zbiranjem prednaročil so pričeli v začetku leta in že v prvih dneh pridobili želenih 100 prednaročil. Poleg slovenskih so zanimanje pokazali tudi poklicni in športni piloti iz ZDA, Madžarske in držav nekdanje Jugoslavije. Načrtujejo tudi nadaljnji razvoj in prodajo, saj ciljajo predvsem na velike letalske družbe v Nemčiji, Franciji, Veliki Britaniji in ZDA, kasneje tudi na Kitajskem.

K temu bodo dodali tudi nove funkcionalnosti pametne ure, ki bodo zajemale merjenje krvnega pritiska in ravni sladkorja v krvi, uporabo pa bodo razširili tudi na gasilce, vojake in starejše ljudi.

Dolga pot razvoja

V zadnjih letih je razvoj letalske tehnologije zelo napredoval, zelo malo pa je bilo storjeno na področju sistemov za nadzor psihofizičnega stanja pilotov. Z namenom izboljšanja tega področja sta člana Aerokluba Celje Primož Grajžl in Gregor Poglajen, sicer oba pilota in strokovnjaka na področju računalništva in medicine, ustanovila podjetje MedicoApps in pričela z razvojem. K sodelovanju sta povabila Institut Jožef Stefan, za dizajn skrbi oblikovalec Jure Miklavc, pri razvoju elektronike in programske opreme pa pomaga podjetje LXNAV.

Vir: STA

(Visited 2 times, 1 visits today)