Slovenski Heroji osvojili Evropo

28. junija, 2018

Najvišja nagrada Evrope za slovensko iniciativo ‘Heroji furajo v pižamah’, ki poziva k zmanjšanju voženj pod vplivom alkohola med mladimi. Gre za najvišjo mednarodno strokovno nagrado, ki jo Evropska unija podeljuje za delo na področju varnosti v cestnem prometu.

Podjeljuje jo »European Road Safety Council«, ki prikazuje najboljše in najuspešnejše prakse na področju prometne varnosti v EU. “Na to nagrado je lahko Slovenija zelo ponosna, saj je to prva tovrstna nagrada, ki potuje v našo državo,” so ob tem povedali na Zavodu Vozim.

‘Heroji furajo v pižamah’ so inovativna akcija medsektorskega povezovanja za zmanjšanje voženj pod vplivom alkohola ter rabe alkohola med mladimi. Povezovanje poteka med mladimi, mladinskimi centri in lokalnimi odločevalci, nacionalnimi strokovnjaki s področja prometne varnosti in javnega zdravja, starši ter podjetji. Gre za edinstven projekt, ki orje ledino na področju povezovanja različnih deležnikov/akterjev s poslanstvom izboljšanja prometne  varnosti med mladimi.

David Razboršek, direktor Zavoda Vozim: “Izjemno smo ponosni na dosežene premike. Stroka je prepoznala Heroje kot odlično prakso, ki vpliva na spremembo vedenja mladih. Prejeta nagrada predstavlja trud vseh HEROJEV: poškodovancev, mladih, prostovoljcev, parterjev, lokalnih skupnosti in ostalih, ki smo na različne načine prispevali k izvedbi iniciative ‘Heroji furajo v pižamah’, k izboljšanju prometne varnosti med mladimi in zmanjšanju voženj pod vplivom alkohola med njimi.”

Hkrati pa ta nagrada, kot je še dodal direktor, odraža 10 let dela Zavoda VOZIM, naših članov poškodovancev v prometnih nesrečah, ki so iz težkih življenjskih zgodb potegnili osnovo za osebni razvoj in si srčno prizadevajo obvarovati mlade pred prometnimi nesrečami in jim omogočiti varno ter zdravo mladost. “Sedaj smo še bolj motivirani, da naše delo nadaljujemo in širimo ne le v Sloveniji, Srbiji ter Bosni in Hercegovini, temveč tudi v ostalih evropskih državah.”

Violeta Bulc, evropska komisarka za promet: “Na ravni Evropske unije smo sprejeli politično zavezo in tudi konkretne načrte, ki bodo pripomogli k uresničitvi Vizije nič – nič smrtnih žrtev in nič hudih poškodb na naših cestah do leta 2050. Nevladne organizacije, igrajo izjemno vlogo pri uresničevanju naše skupne Vizije NIČ z akcijami, ki ozaveščajo in izobražujejo uporabnike cest. Iskrene čestitke Zavodu Vozim za letošnjo nagrado »Road Safety Excellence«. Nagrada odraža dosežke Zavoda in njihov pomemben prispevek k ozaveščanju predvsem mladih uporabnikov cest o nevarnostih, kot je vožnja pod vplivom alkohola in podobno.”

Poleg prejete nagrade »Road Safety Excellence« je bil Zavod VOZIM izbran še s strani občinstva in prejel posebno nagrado Jacques Barott, posvečeno bivšemu komisarju za promet in gorečemu zagovorniku prometne varnosti.

 

Vir in foto: Zavod Vozim

 

(Visited 81 times, 1 visits today)