Slovenski filmski festival v Portorožu

12. september, 2016

<![CDATA[V torek, 13. 9. 2016, se v Portorožu začenja festival slovenskega filma. Vse do 18. septembra bo mogoče videti 98 filmov, med katerimi bo 52 del tudi v tekmovalnem programu.
Letošnji program ponuja pregled najaktualnejših slovenskih filmskih produkcij, tako celovečernih in kratkih igranih filmov, kot tudi dokumentirana in animirana dela. Selekcijska komisija je imela težko delo, saj je bilo prijavljenih kar 167 filmov.
Filmski festival bodo uradno zagnali v torek zvečer s študijskim filmom Árona Horvátha ‘Jogi in škatla’, kratkim animiranim filmom Špele Čadež ‘Nočna ptica’ in v Karlovih Varih nagrajen celovečerec Damjana Kozoleta ‘Nočno življenje’. Med celovečerci se bo za nagrado borilo še šest del. Poleg celovečercev pa bo v tekmovalnem programu mogoče videti še štiri dokumentarce, ter tri produkcijske filme. O nagrajencih, ki bodo znani 17. septembra, bo odločala strokovna žirija, ki bo podelila kar 12 glavnih Vesen ter še štiri do osem dodatnih. Nagrado Kosobrin, za dragocene filmske sodelavce, bo Društvo slovenskih režiserjev podelilo koloristu Emilu Svetliku.
Festival slovenskega filma pa se ne odvija le na platnu, temveč tudi pred njim. Njegovo bistvo so srečanja, pogovori, izmenjava izkušenj in idej ter širjenje obzorij na področju filma in kulture. V tem duhu bodo letos na Festivalu slovenskega filma že tradicionalno nadaljevali brezplačno filmsko-kritično delavnico Ostrenje pogleda, za dijake s primorskih šol. Na ustvarjalni delavnici si bodo prizadevali predstaviti in podajati film kot umetnost, sledeč ugotovitvam, da lahko film ključno pripomore k otrokovemu in mladostnikovemu razvoju kritičnega mišljenja, estetskega čuta in ustvarjalnih sposobnosti. Končni izdelki bodo objavljeni na festivalski spletni strani ter spletni strani Društva za širjenje filmske kulture Kino!.]]>

(Visited 6 times, 1 visits today)