Slovenski dijak s srebrno medaljo na srednješolski olimpijadi v ZDA

8. aprila, 2017
Foto: KI

Domen Pregeljc, dijak Gimnazije Vič, je z raziskovalno nalogo, ki jo je opravil na Kemijskem inštitutu pod mentorstvom Urške Jug, Janeza Mavrija in Jerneja Stareta, osvojil srebrno medaljo. Medaljo je osvojil v močni konkurenci več sto raziskovalnih projektov iz prek 60 držav.

Na tekmovanje je bilo letos prijavljenih cca. 1300 projektov, v finale se jih je uvrstilo 456. Tekomovanje poteka v 4 kategorijah (energetika, inženirstvo, okolje, medicina). Domen je nastopal v kategoriji medicina, v kateri je konkurenca največja.

Naloga na temo nevroloških motenj in nevrodegenerativnih bolezni

V nalogi z naslovom: “Can multiscale simulations explain neuropsychiatric disorders?”, je Domen z metodami multiskalnega modeliranja raziskoval vpliv točkovnih mutacij na delovanje encima monoamino oksidaze, ki ima pomembno vlogo pri nastanku nevrodegenerativnih bolezni (Alzheimerjeva, Parkinsonova) in nevroloških motenj (depresija, avtizem). Raziskava je naravnana k povezovanju metod molekularnih simulacij in klinične nevrologije ter odpira pot izboljšavam v personalizirani medicini. “Nagrada odslikava pomembnost obravnavanega področja in potrjuje vlogo računalničkih simulacij, ki v povezavi z eksperimentalnim delom močno povečajo interdisciplinarnost raziskav ter nudijo nova spoznanja na področju nevromedicine,” dodajajo na Kemijskem inštitutu.

(Visited 7 times, 1 visits today)