Slovenska turnokolesarska pot v 1 dnevu: 200 planincev danes prevozilo 1850 kilometrov

1. junija, 2019
Foto: Aleš Fevžer, arhiv RRA Koroška d.o.o., www.slovenia.info

Danes je več kot 200 planincev na kolesu po posameznih etapah prevozilo 1850 kilometrov dolgo krožno pot in simbolno povezalo Slovenijo ter tako pokazalo njen turistični potencial in izrazilo željo po prijaznejši zakonodaji.

Tri leta po tem, ko je Komisija za turno kolesarstvo Planinske zveze Slovenije junija 2016 uradno odprla krožno Slovensko turnokolesarsko pot (STKP), je organizirala poseben Migimigi izziv – 1. junija prekolesarimo STKP v 1 dnevu!

“Skupno vrtenje pedalov na 41 trasah 1850-kilometrske krožne poti pod vodstvom turnokolesarskih vodnikov PZS bo simbolno povezalo planince na kolesu, predstavilo edinstveno pot širšemu krogu rekreativcev in izrazilo močno željo po prijaznejši zakonodaji,” so pred dogodkom napovedali na PZS.

41 etap, 112 točk, 50 planinskih koč

Slovenska turnokolesarska pot v svojih 41 etapah in 1850 kilometrih, ki vodijo po vseh pomembnejših gorskih skupinah, obišče 112 kontrolnih točk, med njimi več kot 50 planinskih koč in številne pomembne planinske in turistične znamenitosti. Na celotni trasi zbere več kot 50 tisoč višinskih metrov, najvišja točka STKP je Poštarski dom na Vršiču (1688 m), najnižji pa sta Piran in Sečoveljske soline (1 m).

Vodi po neprometnih stranskih cestah, poljskih poteh, gozdnih vlakah in stezah, a tehnično ni posebej zahtevna, saj nagovarja širok krog kolesarjev, je pa mestoma naporna, ponekod je treba kolo tudi potiskati, vendar nikjer nositi.

“O priljubljenosti STKP priča tudi podatek, da je bilo prodanih že več kot 2250 Dnevnikov Slovenske turnokolesarske poti, 16 kolesarjev pa jo je že prevozilo v celoti,” pravijo na PZS.

Pripadnost turnih kolesarjev

“Tako obsežnega projekta, kot je Slovenska turnokolesarska pot, ne bi mogli uresničiti brez učinkovitega dela velike množice predanih ljudi v daljšem obdobju. Ravno prek vključevanja turnih kolesarjev iz celotne Slovenije STKP deluje povezovalno. Sam dogodek STKP v enem dnevu je pokazatelj izjemne pripadnosti turnih kolesarjev našemu načinu planinstva, hkrati pa priložnost za predstavitev STKP širšemu krogu rekreativcev,” poudarja načelnik Komisije za turno kolesarstvo PZS Atila Armentano in dodaja: “Glede na trend rasti priljubljenosti turnega kolesarstva moramo kot krovna organizacija, ki združuje turnokolesarske odseke v planinskih društvih celotne Slovenije, poskrbeti, da se bo turno kolesarstvo razvijalo v pravi smeri, in sicer kot zdrava rekreativna planinska dejavnost, ki se izvaja pravilno in je zato tudi vzgojna in naravovarstvena. S tem sledimo osnovnim načelom slovenskega in mednarodnega planinstva.”

 

Vir: PZS

(Visited 7 times, 1 visits today)